Dacă n-ai bătrâni, cumpără-ţi!

mentor

de Valeria Mihăiescu, Human Resources Director, Lead Internal

Program de dezvoltare profesională: mentoratul

Un vechi proverb românesc spune că, dacă n-ai bătrâni, să ţi-i cumperi. Deşi sună oarecum mercantil, esenţa lui constă în aceea că experienţele de viaţă şi acumulările în plan personal sau profesional ale celor cu tâmple argintii trebuie ascultate, conservate, cunoscute, urmate, transformate sau exploatate. Că sfaturile şi învăţămintele, greşelile şi succesele celor trecuţi prin viaţă nu trebuie risipite. Că progresele unora ar putea deveni temelia progreselor acelora care îi urmează. Şi aşa mai departe. Sunt sigură că înțelegeţi sensul.

Comunităţile moderne sau, mai specific pentru lumea afacerilor, organizaţiile, corporaţiile urmăresc să capitalizeze la modul practic astfel de acumulări venite din experienţele altora. Lumea este în căutare de mentori, de modele, de elite, de valori. Din ce în ce mai mult, contemporaneitatea îşi caută direcţia, calea de urmat, pornind de la înţelegerea trecutului şi a lecţiilor lui, pentru a-şi găsi direcţia şi sensul spre viitor. Iar atunci când nu le are la îndemână, „le cumpără”, dacă, după evaluare, consideră că acestea îşi merită preţul.

Citește și Educaţia în afaceri – o abordare strategică

Am făcut o deschidere destul de lungă, sper că nu şi plictisitoare, pentru a introduce subiectul pe care vreau să-l abordez în continuare: mentoratul şi valoarea lui în organizaţiile moderne. Mă refer la acele programe specifice care sprijină dezvoltarea profesională individuală prin crearea şi facilitarea de relaţii profesionale cu persoane mai experimentate şi mai bine pregătite din organizaţie, aflate de obicei pe niveluri ierarhice superioare.

Mentorii

Concret, acum un an, când m-am alăturat companiei pentru care lucrez, pornind de la experienţa pe care am avut-o cu alte organizaţii în a construi programe de mentorat, am lansat acest program pentru echipa managerială de la vârf, iar anul acesta suntem pregătiţi să îl introducem la următoarele niveluri ierarhice. Fiind vorba despre o organizaţie care funcţionează atât matriceal, cât şi regional, avem avantajul de a ne găsi mentori în ţările în care avem birouri, experienţele acestora fiind diverse, atât din punctul de vedere al afacerii, al pieţelor de promovare a produselor noastre, cât şi din punct de vedere cultural.

Citește și Va creşte compania cu oameni mai buni

Reţeta este simplă: trebuie să găseşti şi să atragi în program un număr suficient de mentori, care să îşi dorească să-şi pună la dispoziţia unor manageri mai puţin experimentaţi timpul, energia, cunoaşterea şi experienţa. În plus, pe lângă motivaţie, aceşti mentori trebuie să aibă abilitatea de a transmite altora din experienţele acumulate. Precum în sport, nu este totuna să fii un bun sportiv și să fii un bun antrenor.

Discipolii

De cealaltă parte, trebuie să echilibrezi un grup de „discipoli” dornici să se dezvolte, să acumuleze informaţii, dar mai ales să pună în practică sfaturile, recomandările şi sugestiile mentorilor. Relaţia dintre mentor şi discipol trebuie să se bazeze, în primul rând, pe încredere, dar şi pe o bună „chimie” şi compatibilitate între cei doi, de acestea depinzând practic succesul programului. „Chimia” reprezintă un simţământ intens şi personal, o conexiune iniţială, o atracţie care se poate transforma pe parcurs într-o legătură emoţională puternică. Mă refer la spaţiul profesional, dar nici acesta nu este lipsit de emoţii. Compatibilitatea apare atunci când cei doi lucrează în armonie pentru atingerea unor scopuri. În mentoratul formal, aceasta înseamnă că cineva mai experimentat conduce persoana mai puţin experimentată printr-o serie de acţiuni structurate, în mare măsură similar cu felul în care un învăţător îşi conduce elevul.

Citește și Cum să te pregătești de cel mai groaznic coșmar

Discipolii au nevoie de cineva la care să se uite în sus cu admiraţie şi respect, cu admiraţie pentru realizările profesionale ale mentorului şi cu respect pentru calitatea sa umană. În cadrul chimiei despre care vorbeam, de cele mai multe ori, mentorii caută să descopere apetitul spre învăţare, curiozitatea, perseverenţa şi tenacitatea discipolului. Dacă este de calitate, relaţia de mentorat se dezvoltă şi se transformă, de cele mai multe ori, într-un parteneriat, depăşind graniţele programului şi ale jobului.

Noi am avut, în general, „mână bună” încă de la prima încercare, dar au fost şi cazuri în care a trebuit să schimbăm echipa mentor-discipol pe baza feedback-ului primit după câteva luni.

Citește și Lecție de leadership: Transformă-ți visul în realitate

În cazul nostru, am încercat să formăm echipele mentor-discipol plecând atât de la nevoia de dezvoltare a leadershipului, cât şi de la cunoştinţele complementare, astfel încât discipolul să devină un „all rounded” lider. De exemplu, unui manager cu experienţă în vânzări, am încercat să-i găsim un mentor din zona de marketing, altuia din financiar am încercat să-i facilităm relaţia cu un mentor din comercial etc.

Facilitatorii

Mai este nevoie de un bun coordonator de program, de facilitatori ai acestor relaţii speciale de mentorat, de buni organizatori, care să pună şi mai ales să ţină lucrurile în mişcare şi care să fie în stare să le corecteze pe parcurs, în funcţie de feedback-ul celor implicaţi.

Îţi mai trebuie o bună comunicare internă, cu mesaje corespunzătoare, care să sprijine şi să cultive apetitul intern pentru acest subiect.

Beneficiile

Beneficiile unui program de mentorat sunt extraordinare pentru organizaţie: creşterea calităţii iniţiativelor strategice, creşterea calităţii programelor de reţinere a talentelor şi de reducere a migraţiei personalului, îmbunătăţirea productivităţii, creşterea nivelului de „profesionalizare”, reducerea barierelor interne, eliminarea mentalităţi- lor de tip „silo”, folosirea resurselor interne vs a celor externe ca formatori şi experţi pentru dezvoltarea talentelor, crearea unei culturi organizaţionale bazate pe dezvoltare profesională şi creştere individuală.

Atât pentru mentor, cât şi pentru discipol, există beneficii substanţiale ca urmare a participării la un astfel de program: motivaţia personală, re-energizarea la locul de muncă, dezvoltarea personală, satisfacţia personală, vizibilitatea, ridicarea profilului personal.

Citește și Nu e simplu deloc

Se poate pune întrebarea dacă există mentorat informal şi de ce ar trebui formalizat. Relaţii şi roluri informale precum cel de mentor şi discipol găsim la tot pasul. Problema este că acesta este accesibil doar unor angajaţi, iar avantajele sunt limitate. Formalizarea unui astfel de program îl face să ajungă la cât mai multe niveluri, iar utilitatea sa tinde să devină o valoare a companiei, căreia îi măreşte valoarea.

Mi s-a propus ca în acest articol să vorbesc despre programele pe care le avem în derulare în prezent. Am ales mentoratul pentru că este ultimul lansat şi cu un impact foarte bun. Rulăm, de asemenea, programe de leadership, de coaching, de management al succesorilor, un foarte bun program de comunicare internă etc. Dar despre acestea, cu alte ocazii, în speranţa că se vor ivi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •