Formula magică a unei relații de muncă puternice

O companie poate funcționa la adevăratul potențial dacă are în componența sa echipa potrivită. A contrui și a forma o echipă solidă și eficientă este, însă, un proces complicat.

Mulți, spun, potrivit Forbes, că relațiile de la muncă ajung să fie precum o căsnicie sau chiar mai dificile, în contextul în care, uneori, petrecem mai mult timp la muncă decât acasă, iar interacțiunile de la birou sunt de cele mai multe ori mai dificile.

În lucrarea „The EROS Equation” specialista în relații, Eve Eschner Hogan, identifică, totuși, o formulă „magică”, denumită așa cum sugerează și titlul cărții, EROS, care ar putea face munca în echipă mult mai puternică și mai durabilă.

Event + Response = Outcome & Solution (E+R=O&S) – EROS

Situație + Răspuns = Rezultat + Soluție

Hogan explică formula: „Schimbă răspunsul și îți vei schimba și rezultatul. În loc să ne uităm în exterior atunci când căutăm soluții – dorindu-ne ca celălalt să se schimbe – mai bine ne uităm în interior. Dacă ne schimbăm noi modul în care ne alegem cuvintele, dacă ne schimbăm acțiunile, și rezultatele vor fi altele (iar relația va fi mai puternică)”.

Sergiu negutL-am întrebat și pe Sergiu Neguț, Transformation Partner, la Wanted Transformation Consultancy, cât de viabilă i se pare o astfel de formulă secretă care să facă relațiile, parteneriatele de muncă să funcționeze.

Din punctual său de vedere, teoria potrivit căreia soluțiile ar trebui căutate în interior nu este o premieră.

„Vă amintiți vă rog, bancul: de câți lideri inspiraționali este nevoie pentru a schimba un bec? Răspunsul este: unul singur, dar becul trebuie să vrea să se schimbe”, spune Sergiu Neguț.

La fel e și în acest caz: soluțiile cele mai bune nu înseamnă ca ceilalți să facă altceva, pentru că nu au greșit în vreun fel și chiar dacă au greșit nu o știu. Soluția rămâne că tu să faci ceva care să te schimbe pe tine și modul tău de a interacționa, pentru că numai așa ai șansa să-i schimbi și pe ceilalți. Prin expunerea la un altfel de comportament, generezi o altfel de reacție. Din aproape în aproape. Om cu om”, mai explică antreprenorul.

Citește și Sergiu Neguț: Avem o mulțime de invalizi supraviețuitori ai acestei maladii care e criza

Sergiu Neguț consideră, în același timp, că orice formulă, fie ea și „magică”, are limitările ei „Dar acronimul EROS face toți banii, pentru că e nevoie de curaj să faci trimitere la dragoste în relațiile de business. La urma urmei, orice relație adevărată, inclusiv de business, pornește de la înțelegere, dăruire, empatie; de la a oferi ceva înainte de a primi; de la a ne oferi nouă înșine schimbarea pe care o așteptăm de la alții. Și este întotdeauna surprinzător cât de mult poți obține în business cu un pic mai multă dăruire în relația cu clienții și cu colegii”, conchide omul de afaceri.

Citește și Mindit il atrage ca partener pe Sergiu Neguţ, care preia 50% din acţiuni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •