Menținerea angajaților implicați este cea mai mare provocare din HR în 2018

Tendinte si provocari in HR

Conform studiului „Tendințe și provocări în HR 2018” realizat de către Valoria, în colaborare cu BusinessMark, 79% dintre companii spun că cea mai importantă provocare strategică la nivelul funcției de HR este menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților. Pe locul al doilea, se află retenția angajaților cu potențial ridicat și a celor cu performanțe deosebite (61%), iar pe locul al treilea este crearea unei culturi organizaționale care să dea un avantaj competitiv companiei (54%).

Provocarea strategică din HR pentru care companiile din România spun că sunt cel mai bine pregătite este managementul proceselor de re-design organizațional pentru o mai bună adaptare la schimbările din piață (69%) la egalitate cu accesarea și integrarea extensivă a serviciilor oferite de ”resursele umane contingente” (free-lanceri, part timers, dar și utilizarea tehnologiei și a roboților, etc). La numai un punct procentual distanță, este menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților (68%).

„Abilitatea companiilor de a rămâne inovatoare și competitive se bazează pe disponibilitatea competențelor oamenilor calificați, corelat cu tendințele rapide de evoluție ale pieței. Al treilea an consecutiv, am adunat date de la top managementul și specialiștii de HR ai companiilor din România tocmai ca să surprindem tendințele din domeniul resurselor umane. Cea de-a treia ediție a studiului Tendințe și provocări în HR ajută organizațiile să înțeleagă unde sunt acum și care sunt noile reguli ale jocului pentru viitorul apropiat în ceea ce privește provocările strategice, dar și utilizarea noilor tehnologii în HR, automatizarea proceselor sau digitalizarea funcției de HR”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Provocări la nivelul practicilor de HR

La nivelul practicilor de HR, pe primul loc între cele mai mari cinci provocări din anul 2018 se află găsirea de angajați cu competențe din ce în ce mai specializate (68%) – care era pe primul loc și anul trecut -, la egalitate cu retenția angajaților (68%). De pe locul opt în 2017, pe locul al treilea în 2018, urcă alinierea practicilor de HR cu managementul organizației și cu strategia de afaceri (42%); dezvoltarea următoarei generații de lideri ai organizației trece pe locul al patrulea (37%), iar menținerea unor pachete de compensații competitive (37%) coboară pe locul cinci, de pe locul patru.