Mici lecții de afaceri învățate de la branduri de miliarde de dolari

Ralph Lauren - Lectii de business

Dacă vrei să fii ca Ralph Lauren, trebuie să gândești ca Ralph Lifshitz, la fel pentru Apple, Nike, Starbucks – toate sunt mărci de succes, nu doar pentru că produsul este bun, ci pentru că marca în sine are valoare în percepția consumatorilor. Iar odată ce marca are valoare, poți începe să vinzi și produse din alte categorii.

Însă majoritatea firmelor mici iau exemplul de cum procedează acum, în loc să se uite cum au început. Dacă te concentrezi prea mult pe viitor, este posibil să îți pui singur bețe în roate în prezent. Dacă te gândești la Ralph Lauren te gândești la haine de lux, dar și linii de mijloc, cum ar fi Polo, încălțăminte, parfum etc fac parte din același grup.

Însă nu mulți știu că la început RL a fost Ralph Lifshitz și a început în anii 1960 prin vânzări de cravate. El a vrut să le permită oamenilor să se exprime prin cravatele lor și cum la vremea aceea se purtau cravate subțiri și monotone, ale lui, colorate, late și din materiale de lux, ieșeau în evidență. A fost complet contra curentului și ieșea în evidență, iar asta l-a ajutat să rămână în mintea oamenilor și să fie recunoscut.

Mulți nu știu nici că Apple a fost mulți ani în pragul falimentului și că ei promovau ideea că design-ul intuitiv este viitorul calculatoarelor. Super-valoarea atribuită mărcii Apple a venit după decenii în domeniul business.

Nike a fost la început Blue Ribbon Sports și au vândut timp de 20 de ani doar încălțăminte pentru alergat. Iar Starbucks a fost la început, timp de 10 ani, doar un prăjitor de cafea profesional. Niciuna dintre aceste companii nu au devenit de la bun început o marcă respectată, ce înseamnă ceva în mintea oamenilor.

Ce legătură are asta cu businessul tău?

Poate fi tentant să te uiți la ce fac marile companii și să încerci să aplici asta la afacerea ta, însă contează și de unde au pornit. Majoritatea au avut o singură idee, ceva cu totul diferit față de ce exista pe piață și, în majoritatea cazurilor, directorii companiilor au avut entuziasm personal pentru nișa aleasă.

Nu toată lumea va înțelege mesajul tău, dar alege ce îți place din ceea ce faci și concentrează-te pe asta, învață din trecutul altora care au ajuns să aibă succes și pornește cu pași mici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •