12 trucuri pentru a îți spori productivitatea

12 trucuri pentru a iti spori productivitatea

Să găsești metode pentru a rămâne concentrat și a îți spori productivitatea nu e deloc un lucru ușor. Dacă vrei să fii productiv și să îți eficientizezi munca, trebuie să ții cont de câteva reguli și sfaturi.

1. Vorbește cu tine însuți: studiile spun că acel discurs motivațional pe care ți-l oferi de fiecare dată când simți că te-ai blocat în ceva este extrem de benefic. Încearcă să îți canalizezi energia și gândurile spre afirmații pozitive, încurajatoare.

2. Spune „3,2,1, hai”. Ți-e greu să te apuci de făcut ceva? Numără descrecător și apucă-te. Cu cât aștepți mai mult, cu atât îți va fi mai greu să te apuci de ceea ce ai de făcut. 

3. Fă-ți planuri de genul „când..atunci”. Funcționează ca un fel de ultimatum și un orar pe care ți-l faci în minte. De exemplu, setează-ți un obiectiv de tipul „când termin munca, mă voi apuca imediat de citit o carte”. Fii specific în legătură cu implementarea intențiilor pe care le ai și consecvent în a le respecta. 

4. Scrie în fiecare dimineața 3 dintre cele mai importante sarcini pe care le ai. Prioritizează-ți sarcinile în fraze scurte, dar concise. 

5. Verifică-ți mailul la ore specifice. Cu siguranță ți s-a întâmplat să primești un e-mail și peste 30 de minute să realizezi că tot ce ai făcut a fost să citești diverse mesaje. Ar trebui să îți setezi un interval de timp în care să îți citești mailurile.

6. Învață să spui „nu”. E destul de greu pentru unii oameni să spună nu, dar dacă într-adevăr vrei să îți ridici nivelul de productivitate, nu poți să fii mereu la dispoziția tuturor celor din jur. Prioritizează și învață să refuzi, atunci când ceva nu este pe intră în prioritățile tale. Cu siguranță, dacă este vorba despre șeful tău, lucrurile stau puțin diferit. Întreabă cât de importantă este noua sarcină și explică faptul că ai de făcut și alte lucruri, astfel încât să știi dacă poate cere ajutorul altcuiva sau poți lăsa acea sarcină pe mai târziu. 

7. Regula de 2 minute- dacă o sarcină poate fi făcută în 2 minute, fă-o!  E inevitabil să apară sarcini micuțe pe parcursul zilei, însă dacă le lași să se adune, ocupându-te de ceva mai important, se vor strânge și te vor stresa, așa că dacă îți ia mai puțin de 2 minute să o faci, nu mai sta pe gânduri și fă-o! Îți vei lua mintea de la ei și te vei putea concentra la alte treburi mai importante.

8. Folosește ADBLOCK. Toate reclamele de pe site-uri îți distrag atenția foarte repede. Cauți informații despre ceva și în următoarele 10 minute te trezești căutând adidași sau decorațiuni pentru casă. Așa că scapă de tentații folosind un instrument cu care scapi de reclamele de pe site-uri, potrivit developgoodhabits.com 

9. Ascultă muzică. E un mod grozav de a rămâne focusat și productiv. Deși fiecare persoană este diferită, iar pe unii muzica îi stresează atunci când muncești, de regulă, un zgomot plăcut în surdină îți sporește concentrarea. 

10. Începe-ți ziua în forță sau relaxat. Începe-ți ziua cu cea mai grea sarcină, ca să te poți relaxa pe parcursul zilei, sau începi cu ceva ușor, ca să ai energie pentru momentul în care te vei apuca de lucruri mai grele. Dacă îți începi ziua cu sarcina grea, toate celelalte îți vor părea ușoare, dacă începi ziua cu ceva ușor, vei fi mai conectat în muncă și mai concentrat pentru sarcina grea. Experimentează ambele metode și află ce ți se potrivește. 

11. Nu te baza pe memorie. Dacă îți încarci memoria cu mii de lucruri micuțe pe care crezi că le vei putea ține minte, află că greșești. Ține un carnețel și un pix aproape și notează-ți lucrurile de memorat, astfel încât să ai capul limpede și să fii concentrat la alte taskuri. 

12. Lucrează la lumină naturală. Este un lucru pe care nu mulți au ocazia să îl facă, așa că dacă poți, încearcă să lucrezi de afară, din parc sau o cafenea, astfel încât să te bucuri de lumina naturală, care nu îți obosește ochii și te ajută să rămâi concentrat mai mult timp. 

Sursa foto: Unsplashed

  •  
  •  
  •  
  •  
  •