4 ponturi pentru a vorbi mai bine în public

Zach Holman, dezvoltator de software la GitHub, a dezvoltat un site speaking.io, dedicat celor care au probleme cu vorbitul în public. Acesta oferă atât ponturi pentru înfrângerea fricii, cât şi sfaturi pentru pregătirea unui speech grozav care să captiveze audienţa.

Foto: chestofbooks.com

 

Holman explică pentru Inc.com în ce fel îşi pot îmbunătăţi liderii din business prezentările şi discursurile, urmând patru sfaturi simple:

1. Aminteşte-ţi că spui o poveste

“Cei mai buni vorbitori sunt cei care realizează că a vorbi înseamnă să spui o poveste. Discursul nu trebuie să fie strict academic, trebuie să şi distrezi puţin”, crede Holman. El mai recomandă speaker-ului să se concentreze pe elementele pe care el însuşi ar fi interesat să le audă, pentru a se asigura că nu plictiseşte. Mai mult, el sugerează filmarea prealabilă a discursului, pentru ca vorbitorul să se poatăevalua mai bine. 

2. Fă lucrurile cât mai simplu

Fiecare discurs trebuie comprimat în câteva puncte simple, astfel încât audienţa să poată reţine informaţiile transmise. “Să vezi 100 de bumbi pe un slide este plictisitor”, spune Holman.

3. Învaţă de la alţii

Să înveţi din practică este una, dar să înveţi de la maeştri este calea garantată către progres, susţine Holman, care recunoaşte că este fan Apple. El a a urmărit o serie de filmuleţe de pe YouTube legate de prezentările şi discursurile lui Steve Jobs şi a înţeles ce vrea publicul. „Jobs vorbea încet, simplu şi hotărât”, susţine Holman. În plus, el ştia cum să folosească o frază memorabilă care să rămână în mintea publicului.

4. Repetă-te

Să înghesui fiecare informaţie în discurs nu trebuie să fie un obiectiv al speaker-ului. Ca urmare, Holman consideră că vorbitorul trebuie să treacă prin punctele importante şi să le repete constant. “Repetiţia este unul dintre lucrurile care fac oamenii buni povestitori”, spune expertul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •