România este unul dintre cei mai mari exportatori de know-hown în consultanță de management, din Europa Centrală și de Est

Exportul de know-how in consultanta de management a devenit una dintre cele mai importante directii ale pietei

Exportul de know-how în consultanță de management a devenit una dintre cele mai importante direcții ale pieței în 2019, potrivit reprezentanților Horváth & Partners. România și-a consolidat poziția de centru de excelență în Europa Centrală și de Est (ECE), în ceea ce privește exportul de cunoștințe în acest domeniu, tot mai mulți consultanți fiind implicați în proiecte cu mari jucători din afara țării. Pe plan intern, cererea de consultanță în management venită din partea companiilor din România a crescut, în primele nouă luni din 2019. Astfel, piața acestor servicii s-a majorat cu 10%, față de aceeași perioadă din 2018 și atinge acum valoarea de peste 220 milioane euro, conform estimărilor Horváth & Partners. Această valoare vizează strict serviciile de consultanță în managementul și optimizarea performanței companiilor.

“În 2019, am observat că România și-a întărit considerabil poziția de hub regional în ECE, pe partea de export de know-how în consultanța de management. De la începutul anului, s-au derulat cu circa 20% mai multe proiecte de consultanță în străinătate, față de anul trecut. Cererea de competență de specialitate vine în special din zona Adriatică, din Balcani și din Republica Moldova. Clienții provin din industrii ca energie, FMCG sau petrol și gaze. România are, în prezent, suficientă forță pentru a furniza cunoștințele necesare și de a răspunde acestei cereri. Acest export de competență este de bun augur pentru consultanții români. Principalele beneficii sunt dobândirea unei experiențe solide și a unor bune practici care ajută substanțial în evoluția profesională. De asemenea, interacțiunea elementelor culturale va avea ca efect creșterea standardelor pe piața locală și armonizarea proceselor între noi și țările din zonă”, explică Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •