Analiști: Randamente pozitive în 2016 din active de refugiu

Analiști: Randamente pozitive în 2016 din active de refugiu

Într-un an marcat de incertitudine, pe fondul îngrijorărilor legate de China, probabilitatea unui picaj abrupt al burselor de acțiuni din Europa și Statele Unite crește pe zi ce trece. Prin urmare, activele de refugiu tradiționale precum titlurile de stat americane, aurul și yenul japonez au început anul în forță, asigurând randamente de până la 11% în 2016, spun analiștii Tradeville.

Românii care doresc să beneficieze de randamente pozitive sau să își protejeze portofoliile de o scădere importantă a burselor de acțiuni au acces cu dificultate la aceste active în mod direct. Totuși, pot investi în fonduri de investiții listate la bursă care dețin astfel de active (ETFs – Exchange Traded Funds), devenind în mod indirect proprietari ai unei proporții din respectivele dețineri.

Pentru metalul prețios, o variantă de plasament este SPRD Gold Trust (GLD), un fond de investiții listat la bursă cu acoperire fizică în aur (+11% în 2016). În cazul titlurilor de împrumut americane, o rută este 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT), care s-a apreciat cu aproape 7% de la începutul anului, iar pentru cei interesați de yenul japonez există CurrencyShares Japanese Yen Trust (FXY, +2.7% în acest an).

Citește și 7 posibilităţi de consolidare a fluxului de numerar

De remarcat că și obligațiunile de stat germane sau nipone au afișat randamente pozitive semnificative pe seama măsurilor stimulative promise sau introduse de băncile centrale din cele două economii. Astfel, 3x German Bund ETN (BUNT) a câștigat 16% în debutul anului, iar DB 3x Japanese Government Bond Futures ETN (JGBT) a urcat cu 7%. Aceste două ETF-uri sunt, însă, potrivite unor investitori cu un profil mai ridicat de risc, dată fiind lichiditatea mai scăzută.

O alternativă de a profita sau de a obține protecție împotriva scăderilor de pe bursele de acțiuni o reprezintă achiziționarea de ETF-uri inverse, care oferă randamente inverse față de evoluțiile activelor în baza cărora sunt construite. Un astfel de ETF invers pe bursa americană este Short S&P500 (SH, +8% în 2016), în timp ce pentru bursele europene investitorii pot alege UltraShort MSCi Europe ETF (EPV, +22% în acest an).

China, marea necunoscută în 2016

Îngrijorările tot mai mari în privința Chinei sunt absolut justificate. În perioada cuprinsă între 2005 și 2015, activele totale în sistemul bancar chinez au crescut de la 5 trilioane USD la aproape 35 trilioane USD, din care creditele reprezintă foarte probabil 60-70%. Economic vorbind, aceasta a fost o decadă sclipitoare pentru China, cu rate de creștere economică formate din două cifre, susținute de creditare. Sectorul industrial și gradul de urbanizare au avut dezvoltări exponențiale. Pe de altă parte, piața imobiliară și bursa locală de acțiuni au cunoscut unele dintre cele mai teribile excese speculative din istorie.

Prin urmare, în prezent, economia chineză alunecă, iar filierele acestui fenomen sunt în bună parte structurale, dificil de întors sau chiar întrerupt. Excesele speculative s-au dezintegrat abrupt. Chinezii au credite neperformante în valoare de aproape 2 trilioane USD, adică 20% din PIB-ul țării, conform unor estimări private conservatoare. Ieșirile de capital din China, un sistem teoretic încă închis, au fost anul trecut de aproape 1 trilion USD. Lichiditatea devine insuficientă, iar costul acesteia este încă prea mare, dobânzile reale, ajustate cu deflația la nivelul producătorilor, situându-se la aproape 10%. Iar Beijingul își propune acum prea multe obiective în paralel: tranziția economiei de la un model bazat pe exporturi și industrie la unul axat pe consum intern și servicii, liberalizarea practicilor economice, internaționalizarea piețelor de capital, stoparea corupției.

Întrebarea esențială este dacă autoritățile de la Beijing vor fi capabile să implementeze soluții creative și radicale, în condițiile în care au demonstrat până acum doar improvizații și incoerență, iar celelalte economii și piețele financiare din întreaga lume nu vor rămâne imune la deciziile Chinei. În aceste condiții, asistența unui broker specializat, cuplat permanent la mișcările piețelor și deciziile autorităților globale, va fi critică, iar alocarea unei părți a capitalului într-un fond de investiții cu o agendă global macro flexibilă este o opțiune care nu trebuie ignorată.

Foto: stocksnap.io