Cât ar costa, din punct de vedere al profitului, o companie care alege să nu fie activă pe rețelele de socializare?
Un exemplu de astfel de companie este Apple. Brandul nu este activ nici pe Facebook, nici pe Twitter. Este ceva mai prezent pe LinkedIn, dar doar cu scopul de a posta anunțuri legate de de locuri de muncă disponibile în companie.
Lipsa unei activități intense pe rețelele de socializare, spun cei de la wallblog.co.uk nu a afectat în vreun fel compania. De altfel, și anul trecut Apple s-a aflat pe lista Forbes a celor mai profitabile companii.
La polul opus se află brandul Burberry, care are o altă strategie de social media marketing. Deși casa de modă a fost înființată în 1856, brandul are o abordare extrem de modernă în ceea ce privește atragerea de noi clienți.
De exemplu, compania a creat o serie de noi concepte pentru a-și crește vizibilitatea la nivel global, dar și pentru a le oferi consumatorilor o experiență online cât mai plăcută. În acest sens, a apărut, de exemplu, Burberry Accoustic (pe site-ul Burberry sunt invitate diferite trupe britanice care să susțină sesiuni concerte acustice).
Pepsi sau Oreo sunt alte companii care excelează la capitolul social media și capacitatea de atrage public nou.
Social media a devenit un instrument des folosit chiar și de agențiile de recrutare pentru a atrage potențiali candidați.
Dar când vorbim de companii cu care nu au o istorie în spate, cu un target important de atins, o strategie minimă de activitate pe rețelele de socializare este absolut necesară.
Avantajele sunt multiple. Ai un feedback rapid din partea consumatorilor, poți să rezolvi posibile nemulțumiri în timp real și poți să îți dai seama de ce anume ar trebui compania să facă mai departe, pe baza datelor de pe rețelele de socializare.
Pe de altă parte, însă, cei de la wallblog.co.uk spun că a pune întrebarea ce pierde o companie dacă nu este activă pe rețelele de socializare nu este tocmai corect. Totul pornește de la consumatori. Ei ar trebui să fie în centrul preocupărilor oricărei companii.
Prin urmare, întrebarea corectă este pe ce mijloace de comunicare sunt consumatorii companiei mai activi și de acolo asumată o decizie cu privire la ce strategie de marketing ar trebui să adopte un brand.