De ce este mai bine să nu ne mai concentrăm pe realizarea de obiective

De ce este mai bine să nu ne mai concentrăm pe realizarea de obiective

Un nou început de an, noi obiective. Fiecare dintre noi obișnuim să ne stabilim o serie de lucruri pe care am vrea să le facem pe parcursul unui an.

Ce de la entrepreneur.com propun, însă, o nouă abordare. În loc să ne concentrăm pe niște scopuri, să ne concentrăm pe sistem pentru că până la urmă, nu a ne propune niște obiective este cel mai greu, ci întregul proces prin care vrem să le atingem.

Care este diferența dintre obiective și sistem?

Cei de la entrepreneur.com propun câteva exemple:

  • Dacă ești scriitor scopul tău va fi acela de a scrie o carte. Sistemul, însă, se referă la a-ți crea un program de scris pe care să îl urmezi în fiecare zi.
  • Dacă ești antreprenor, scopul tău va fi acela de a construi o afacere profitabilă. Sistemul tău va fi legat de procesele de marketing și de vânzare prin care să ajungi să ai o astfel de afacere.

De ce ar trebui să ne concetrăm mai mult pe sistem decât pe obiective?

1. Obiectivele te pot face pesimist

Unele obiective nu pot fi atinse imediat. Poate dura o lună sau un an până când ceea ce ți-ai propus să ajungă realitate, iar așteptarea aduce după sine o presiune foarte mare. Poți să ajungi chiar să crezi că poate nu ești suficient de bun pentru scopurile tale, când, de fapt, e doar o chestiune de timp.

În același timp, te obligă să trăiești fericirea doar atunci când ai ajuns la final și uiți de punctele intermediare, de reușitele de moment.

Prin urmare, poți reduce stresul gândindu-te la procesele zilnice, la ce ai de facut pentru a ajunge la scopul tău.

2. Uneori, obiectivele nu te țin motivat pe termen lung

Să presupunem că ți-ai atins acel singur obiectiv pe care ți l-ai stabilit. Ce faci mai departe? Este greu să progresezi dacă trăiești între două perioade: cea în care lucrezi pentru un scop și cea în care stagnezi.

De aceea este important să nu tindem doar către ceva măreț, ci să luăm în considerare și lucrurile mai mici pe care le putem face și care ne pot aduce, poate, același grad de satisfacție.

3.      Obiectivele te pun în situația de a crede că poți controla lucruri asupra cărora nu ai nici un fel de control

Nu poți știi ce se poate întâmpla în viitor. Ne facem planuri, de gândim la ce vrem să realizăm, dar nu mereu ajungem acolo unde ne dorim.

De aceea este esențial să nu ne gândim doar la rezultat, ci și la ce se întâmplă pe parcurs, să ne luăm mici pauze din când în când și să analizăm unde ne aflăm în prezent, să vedem unde greșim și ce trebuie ajustat. Nu trebuie să ne avântăm în a face predicții când viitorul este imprevizibil.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •