Formula lui Alex Ferguson pentru un management de succes

Formula lui Alex Ferguson pentru un management de succes

A fost considerat unul dintre cei mai mari antrenori din istorie. Sir Alex Ferguson a decis în mai 2013 să se retragă din activitate după 26 de sezoane petrecute în calitate de manager al echipei britanice de fotbal Manchester United, informează Harvard Business Review.

În tot acest timp, Manchester United a câștigat 13 titluri în ligile engleze și alte 25 de titluri la nivel internațional. El a fost denumit un fel de Steve Jobs pentru echipa de fotbal.

În 2012, Anita Elberse, profesoară la Școala de Business Harvard a realizat un studiu de caz asupra activității lui Ferguson pentru a determina care au fost strategiile folosite în calitate de manager al clubului. antrenor

În colaborare cu Ferguson, Anita a stabilit opt lecții de lidership care definesc în totalitate stilul de management al antrenorului:

1. Începe de la bază

Ferguson a ajuns la Manchester în 1986. De la bun început el a creat centre de excelență pentru a identifica și a „recruta” tinere talente. De altfel, David Beckham s-a numărat printre tinerele talente descoperite de Ferguson.

De ce aceste centre? Pentru că intenția lui Alex Ferguson nu a fost doar de a construi o echipă de fotbal, ci de a construi un club.

„Am vrut să construiesc totul de la bază pentru a crea continuitate. Cu o astfel de abordare, jucătorii au șansa să crească împreună, să își formeze niște legături, și să creeze spiritul de echipă”, spune Ferguson.

Din păcate, observă cei la HBR societatea din ziua de azi este una care pune accent pe rezultate, iar cluburile de fotbal pierd din răbdarea necesară pentru a lăsa un manager să își construitască clubul, o strategie care aduce mai multă consistență, stabilitate și loialitate.

Ferguson până la urmă a creat o familie în care toată lumea are șansa de a crește și de a avea succes.

2. Îndrăznește să reconstruiești o echipă

Chiar și în momentele în care obținea victorii după victorii, Ferguson se gândea la cum să reorganizeze echipa. El a „asamblat” pe parcursul activității sale cinci echipe, ținând cont de ciclul de viață al jucătorilor, de câtă valoare aduceau ei în echipă într-un anumit moment. Totul ține de managementul talentelor și de a cunoaște care sunt nevoile viitoare.

Și pentru că a investit în tineri, Manchester United nu a fost nevoit să aducă la fel de mulți oameni din afara clubului, în echipă. Pe de altă parte, clubul a știut cum să își vândă jucătorii mai în vârstă. Robin van Persie, spre exemplu, a fost cumpărat pentru 35 de milioane de dolari la începutul sezonului 2012-2013.

„Am identificat trei nivele de jucători: cei de peste 30 de ani, cei între 23 și 30 de ani și cei mai tineri. Ideea este că cei tineri pregătiți aici vor atinge standardele pe care le-au stabilit cei mai în vârstă. Ciclul unei echipe de succes durează în medie cam 4 ani, iar apoi, sunt necesare schimbări. De aceea, am încercat să vizualizăm cum va arăta echipa până la acel interval și să luăm niște decizii în această direcție”, a precizat Ferguson.

3. Stabilește standarde înalte

Dincolo de lecțiile despre aspectele tehnice, Ferguson și-a dori să își inspire jucătorii și să îi facă să își dorească să devină mereu mai buni, pornind de la propriile sale experiențe ca sportiv.

„Ca jucător mi-am pus în minte să nu cedez niciodată”, spune Ferguson, care este de părere că a munci din greu toată viața este un talent.

Pregătirea fotbaliștilor a însemnat pentru antrenor și discuții motivaționale sau de tactică. De exemplu, Ferguson nu le permitea jucătorilor să aibă un antrenament nereușit pentru că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă la pregătiri, se reflectă și pe teren.

„Dacă renunțați o  data, veți renunța și a doua oră”, obișnuia Ferguson să le spună jucătorilor.

4. Nu îți pierde niciodată controlul

„Nu trebuie să îți pierzi controlul chiar dacă porți discuții cu 30 de profesioniști milionari, chiar dacă unii jucători iți pun la încercare autoritatea”, este de părere fostul antrenor al Manchester United.

Ferguson a fost mereu drastic. Dacă un jucător greșea, era amendat. Dacă puneau în pericol perfomanța echipei, erau dați afară. În 2005, spre exemplu, atunci când căpitalul echipei de atunci Roy Keane și-a criticat public echipa, contractul său a fost anulat.

„Dacă va veni ziua în care managerul Manchester United va fi controlat de jucători, dacă jucătorii încep să spună cum ar trebui să decurgă antrenamentele, când să își ia liber, cum ar trebui să fie disciplina, atunci clubul nu va mai fi Manchester United pe care îl știm”, este de părere Ferguson.

5. Mesajul trebuie să fie potrivit momentului

Întreaga duritate a lui Ferguson ascunde în spate o pregătire cu grijă a momentului în care el comunică ceva jucătorilor, dar și o pregătire a mesajului.

Pentru chestiunile delicate, precum, spre exemplu, a-i spune unui jucător că nu va mai intra în echipă discuțiile se purtau mereu în privat.

Ferguson a  încercat mereu să păstreze mereu o atitudine pozitivă.

„Dacă pierzi, dar Sir Alex crede că ai dat tot ce aveai mai bun, nu vei avea nicio problemă. Dacă pierzi pentru că nu ai dat tot, ai grijă la urechi”, spune Andy Cole, fost jucător al Manchester United.

Ferguson a ales tactica echilibrului. El și-a lăudat jucătorii atunci când a trebuit, dar atunci când a fost nevoie, le-a atras atenția că se ridicau la nivelul așteptărilor.

„În pauze ai cam opt minute pentru a-ți spune mesajul, deci este vital să folosești timpul cum trebuie. Când câștigi e ușor, vorbești despre concentrare, despre a nu te complace. Dar când pierzi, trebuie să ai impact. Imi place să pun accent pe atuurile echipei, dar este important să îi și corectezi”, spune Ferguson.

Practic, Ferguson crede că în calitate de manager ajungi să joci și rol de doctor, și de profesor, și de tată pentru membrii echipei.

6. Pregătește-te să câștigi

Studiile arată că Manchester a câștigat sub presiune, când mai erau doar 15 minute de jucat și se aflau la egalitate cu o altă echipă. Acest lucru arată cât de importante au fost discursurile  motivaționale ale lui Ferguson în pauze, dar și schimbările de tactică din timpul jocului.

De la bun început, însă, Ferguson și-a pregătit jucătorii de victorii, pentru meciuri sub presiune. Jucătorii se pregăteau pentru ce urmau să facă în ultimele 10, 5, 3 minute de joc.

Antrenamentele se bazau pe repetiție, pe abilități și tactici cu obiectivul strict de a câștiga, cu o atitudine pozitivă și fără teama de a-ți asuma riscuri.

„A câștiga stă în natura mea (…). Chiar dacă cinci jucători importanți din echipă sunt răniți, tot mă aștept să câștigăm”, spune Ferguson.

7. Bazează-te pe puterea de observație

Ferguson a devenit manager pentru prima data la 32 de ani, la un club scoțian. Nu era mai în vârstă decât alți jucători. Pe măsură ce a avansat, el a început să delege sesiunile de antrenament, către asistenți. Însă el rămânea mereu prezent, mereu observând ce se întâmplă. A fost o trecere de la a antrena, la a observa. Avantajul este că el putea vedea, astfel, schimbările necesare.

De aceea este important ca supervizarea să fie delegată, iar managerul să poată observa.

„Observația este ultima parte a structurii de management (…). Abilitatea de a vedea lucruri este esențială sau, mai precis, abilitatea de a vedea lucruri pe care nu te așteptai să le vezi.”, consideră Ferguson.

8. Adaptează-te permanent

Pe parcursul carierei lui Ferguson la Manchester United, lumea fotbalului s-a schimbat dramatic în termeni de mize financiare, dar și în ceea ce privește știința din spatele a ceea ce îi face pe jucători mai buni.

Ferguson, de exemplu, a adus la Manchester United o echipă de oameni de știință în domeniul sportului. La sugestia lor, jucătoriilor le-au fost aduse cabine pentru vitamina D pentru a compensa cu faptul că în Manchester nu se prea puteau bucura de lumina soarelui. De asemenea, le-au fost date veste cu GPS pentru a urmări modul în care joacă și a stabili cum pot deveni mai buni.

Sir Alex Ferguson a fost, de altfel, primul antrenor care a adus un optometrist pentru jucători. Mai mult, a fost angajat un instructor de yoga, a fost construită și o unitate medicală pentru ca procedurile mai ușoare să se poată realiza, discret, chiar la club ( în condițiile în care mass-media transformă fotbaliștii în vedete, ceea ce îi supune multor presiuni).

„Trebuia să avem succes – nu aveam altă opțiune – și am căutat orice mijloc pentru a aduce îmbunătățiri. Am continuat să muncesc din greu și am tratat fiecare succes ca și cum ar fi primul. Jobul meu era acela de a crea cele mai mari șanse de câștig”, spune Ferguson.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •