YouTube începe să devină unul dintre principalele mijloace folosite de cântăreți și compozitori pentru a câștiga bani, informează The Rolling Stones.
„Odată ce ți-ai format un public, poți face și bani”, spune Courtney Holt, fost executiv pentru Myspace Music și actual COO (Chief operating officer) pentru Maker Studios, o companie care permite crearea de branduri stabile prin intermediul YouTube.
„Să îți formezi acel public este foarte greu. Psy a demonstrat anul trecut cu „Gangnam Style” care a atins vizualizări de peste un milliard și a câștigat până la 2 milioane de dolari că pirateria poate fi învinsă”, a mai spus Courtney Holt.
Publicația The Rolling Stones a identificat alți șapte artiști care au avut o strategie eficientă de promovare pe YouTube.
VIDEO: Robin Thicke – „Blurred Lines”
Metoda utilizată de Robin este monetizarea. Video-ul conține reclame care pot aduce aproximativ 2 dolari la 1000 de view-uri pe YouTube. Veniturile depind, evident, și de alți factori precum țara din care este clipul urmărit, dar „Blurred Lines” a atins 76 de milioane de vizualizări, iar câștigurile de pe urma lui au ajuns la 350.000 de dolari.
VIDEO: Baauer – „Harlem Shake”
Pentru Harlem Shake, metoda folosită este content ID. Ce înseamnă? Atunci când într-un clip care nu aparține unui artist este folosită piesa acestuia, casa de discuri poate accepta ca melodia să fie folosită cu condiția să aibă reclamă, cu o reducere din plata pentru drepturile de autor.
La fel a făcut Baauer cu „Harlem Shake”. Cele peste 400 de milioane de clipuri care folosesc piesa au generat un profit de 400.000 de dolari.
VIDEO: Miley Cyrus’ – „We Can’t Stop”
Vevo reprezintă un parteneriat între YouTube și o casă de discuri care asigură o împărțire a profitului între on-line și cei din industria muzicală. Vizualizările aduc automat și încasări mai mari. Momentat, video-ul lui Miley Cyrus a depășit 200 de milioane de vizualizări.
VIDEO: Pink – „Just Give Me a Reason”
YouTube are de obicei trimiteri către iTunes, Amazon MP3 sau Google Play de unde fanii pot achiziționa piesa. „Just Give Me a Reason” s-a vândut în peste 3.5 milioane de copii la prețul de 1.29 de dolari. Retailerii online își iau și eu o parte din profit, dar restul se duce la artis și casa de discuri. În cazul lui Pink, restul a însemnat cam 4,5 milioane de dolari.
VIDEO: OK Go – „Needing/Getting”
OK Go au realizat unele dintre cele mai interesante clipuri muzicale din ultimii zece ani. Ca urmare a modului inedit de a realiza materialele video, ei au primit tot felul de sponsorizări din partea Samsung sau Chevy. Sponsorizările le-au asigurat, spre exemplu, un milion de dolari pentru clipul „Needing/Getting” care a atins peste 26 de milioane de vizualizări.
VIDEO: Jason Mraz – „The Woman I Love”
Atunci când Mraz a lansat clipul pentru „The Woman I Love” de Valentine’s Day, el a inclus în video o serie de adnotări pentru ca fanii să poată ajunge pe o pagină specială pentru cumpărarea de produse special create pentru piesă.
Chiar dacă YouTube își propusese să creeze pagini separate de produse, pentru moment, artiști, precum Jason Mraz, trebuie să incorporeze link-uri e-commerce în clipuri și pe homepage.
VIDEO: Angie Johnson – „Rolling in the Deep”
În 2011, sergentul Air Force Angie Johnson, a lansat un clip în care cântă piesa artistei Adele, „Rolling in the Deep” care a devenit viral. Ulterior, ea ajuns să participe și la concursul de talente, The Voice. Nu a câștigat concursul, dar pornind de la acel clip pe YouTube, ea a tot atras fani cu ajutorul cărora a strâns bani pentru a-și lansa un album de debut.