„Trăim într-o piață a candidaților”

„Traim intr-o piata a candidatilor”

În imagine: Wojciech Mora, reprezentantul Work Service în România și Sorina Donisa, CEO APT

Există o tendință de evoluție și schimbare continuă a cererii și ofertei de pe piața muncii. Vă spuneam într-un articol anterior despre o tranzacție între două companii de top din domeniul Resurselor Umane. Astfel, împreună cu Sorina Donisa, CEO APT, și Wojciech Mora, reprezentantul Work Service în România, am avut ocazia să analizăm cele mai frecvente modele de angajare la momentul actual și nevoia acută de angajați.

„Trăim într-o piață a candidaților”

Sorina Donisa, CEO APT, consideră că, indiferent de situație, decizia finală este luată de către candidat. Evident, agenția și recrutorul au datoria de a potrivi cel mai bine candidatul cu așteptările și cultura companiei și vice-versa. „Trăim într-o piață a candidaților. Asta se vede de câțiva ani încoace,” afirmă Donisa.

În opinia sa, angajatorii trebuie să facă niște concesii în alegerea candidaților. Dacă altădată alegeau dintr-o listă scurtă de 4-5 oameni, acum, lista scurtă o să fie de 3, în cel mai bun caz. O soluție la care tot mai mulți angajatori încep să recurgă este să investească în pregătirea oamenilor. Se uită foarte mult la potențial și la aptitudini. „Problema este că a crescut și rata angajaților care schimbă job-urile destul de frecvent și atunci programele de loializare sunt foarte importante.”

În ceea ce privește domeniul IT, Sorina Donisa spune că nu sunt tot mai mulți absolvenți, ci dimpotrivă. Nevoia s-a acutizat în acest domeniu. Sunt foarte multe companii care intră în România și toți caută specialiști. „Problema nu sunt clienții, ci candidații. Dacă am putea, am angaja cu 1.000 de oameni mai mult zilnic, atât de mare este nevoia.”

Forme de angajare flexibilă

Aproximativ 97% din cifra de afaceri ale companiei Work Service vine de pe urma angajărilor temporare. Acesta este un nou tip de angajare, care implică trei părți: utilizatorul (compania la care angajatul prestează servicii), angajatul și agenția (care face recrutarea).

Modelele flexibile de angajare sunt foarte frecvente în prezent, în special în UK. Un factor important în acest sens este considerat a fi liberalizarea economiei. Peste 3% din populația de pe piața muncii este angajată prin intermediul acestui model. În România, acest tip de angajare reprezintă aproximativ 1%.

„La Work Service, credem că, odată cu liberalizarea economiei și odată cu creșterea ratei de angajare, vor fi mai mulți tineri și oameni în vârstă care lucrează, mai multe persoane cu handicap. Acești oameni preferă să fie angajați prin intermediul formelor de angajare flexibilă, pentru că pot lucra 8 ore pe zi, 12 luni pe an. De obicei, noi livrăm soluții atât pentru utilizatori, cât și pentru angajatori”, declară Wojciech Mora.

Modelul de angajare de tip cross-boarding

Acesta presupune recrutarea oamenilor într-o țară și trimiterea lor într-o companie din altă țară. Un aspect surprinzător remarcat este acela că cea mai rapidă creștere nu o înregistrează fluxul de oameni dinspre Est spre Vest. Cea mai rapidă creștere o reprezintă transferul în țări similare, din punct de vedere al salariului, taxelor și contribuțiilor sociale.

Explicația care stă în spatele fenomenului este proximitatea locului de muncă, în raport cu locuința. Mulți dintre acești oameni locuiesc în zona granițelor. Pentru ei, este mai ușor să găsească un loc de muncă în țara vecină, decât să meargă 100 de km până la cea mai apropriată fabrică din țara lor.

Au fost înregistrate foarte multe cazuri când angajații erau trimiși la muncă peste hotare, de către o agenție, iar acolo descopereau că multe dintre promisiuni nu se îndeplineau. Sorina Donisa menționează două cauze frecvente ale dificultăților de imagine, pe care le-au avut companiile atunci când au trimis oameni în străinătate. Fie că acestea nu au respectat paritatea de tratament, fie modalitatea în care se făcea plata era diferită de cea interpretată de către inspectori. Altfel, nu ar trebui să existe nici o problemă în acest model de angajare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •