De ce tinerii care au plecat din România decid să se întoarcă?

De ce tinerii are au plecat din Romania decid sa se intoarca?

Cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite arată că 3,4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate ori stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii. Asta înseamnă că am pierdut, în ultimii 25 de ani, 17% din populația României doar prin migrație.

Însă, nu toți românii rămân în străinătate pentru totdeauna. Unii nu pot să se acomodeze într-o țară străină, alții duc dorul de casă și de limba vorbită. Anual, mulți dintre emigranți se întorc în România și rămân aici pentru totdeauna. Manager Express a vorbit cu trei dintre cei întorși acasă despre viața în străinătate, despre motivele întoarcerii și comparații între România și Occident.

De ce oamenii care au plecat din Romania decid sa se intoarca?Andreea Popa (25) a locuit în Germania o perioadă de trei ani, fiind studentă la Jacobs University din Bremen (Facultatea de Calculatoare), apoi lucrând ca Software Engineer Intern în Munchen. Ulterior, s-a mutat în Irlanda, Dublin, unde a locuit încă trei ani. În această perioadă, a lucrat ca Software Engineer la Microsoft, echipa Microsoft Office. În prezent, este angajată la EXE Software, din luna septembrie, ca FullStack Developer.

 

 

 

De ce oamenii care au plecat din Romania decid sa se intoarca? Cătălin Adam (29) a locuit patru ani în Suedia, Stockholm. În acest timp, a lucrat în compania Electrolux pe diverse posturi: Marketing technology – Project/Program Manager, Business Analyst și Digital Experience Specialist. La EXE Software lucrează de un an și două luni și spune că, încă de la început, a fost impresionat de bunul simț și claritatea în gândire a colegilor și a managementului.

 

 

 

De ce oamenii care au plecat din Romania decid sa se intoarca? Ionuț Soare (36) a fost, timp de aproape nouă ani, plecat din țară, în Statele Unite ale Americii. În perioada 2006–2014, a locuit în Chicago, Illinois și a lucrat în mai multe domenii. În SUA și-a început cariera în domeniul financiar la Discover Financial Services, ocupând o poziție de business analyst. Ulterior, s-a orientat către partea tehnică, devenind programator în aceeași companie. După 2014, de când s-a întors în România, a avut două job-uri, cel de la EXE Software fiind al doilea. Aici lucrează de un an și jumătate și este încântat de proiectul din care face parte și de tehnologiile folosite în companie.

 

 

De ce au revenit în România

Andreea: În România m-am întors la sfârșitul verii acestui an, când am decis că este momentul să fac o schimbare. Acest lucru s-a datorat și faptului că, în timpul în care am fost plecată, am păstrat legătura cu prietenii și cunoștințele din România care, în mare parte, lucrează tot în domeniul IT. Schimbând păreri și impresii, am devenit din ce în ce mai curioasă să experimentez și mediul de lucru de la noi, întrucât am plecat imediat după liceu și nu am avut ocazia să lucrez în România. Desigur, am avut și motive personale, ocazia de a fi mai aproape de familie și prieteni jucând un rol destul de mare în decizia pe care am luat-o.

Cătălin: Decizia de a ma întoarce în țară a venit după o perioadă aglomerată în viața profesională, în urma căreia am hotărât să îmi reevaluez alocarea timpului. De asemenea, doream o schimbare profesională în viața mea și o experiență diferită de lumea corporate în care lucrasem până atunci. Îmi doream să lucrez într-o companie nu neapărat mare, dar mai rapidă și mai flexibilă. Am simțit, în același timp, diferența culturală între Suedia și România, iar acest factor a prelungit destul de mult perioada în care am luat decizia de a pleca. Sunt multe de spus despre diferențele culturale între cele două țări și foarte multe de învățat. Am vrut să revin în țară și pentru a vedea dacă pot face lucrurile diferit, după o experiență atât de diferită.

Ionuț: Revenirea în țară a ținut de mai mai mulți factori, inclusiv ocazia de a fi mai aproape de familie.

Citește și: Românii își schimbă stilul de viață pentru mai mult timp de calitate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •