Este ilegal pentru manageri să trimită e-mailuri angajaților în weekend, în Franța

Este ilegal pentru manageri să trimită e-mailuri angajaților în weekend, în Franța

Îți verifici e-mailul de firmă în vacanță sau în weekend? În Franța, angajații și-au câștigat dreptul de a se deconecta pentru că angajatorilor li s-a interzis prin lege să le trimită e-mailuri în afara orelor de birou, scrie Huffington Post.

Acest document stipulează că toate companiile cu peste 50 de angajați nu au voie să mai trimită notificări angajaților după orele de program pentru că oamenii au dreptul de a-și delimita viața personală de cea profesională, scopul final al acestei legi fiind de a minimiza impactul negativ pe care îl are starea permanentă de alertă în care se află oamenii știind că oricând pot fi solicitați de managerii lor.

”Toate studiile arată că stresul cauzat de locul de muncă și de taskurile de îndeplinit este foarte mare și este constant. Angajații pleacă fizic de la birou, dar ei rămân legați de parcă ar purta o lesă electronică. Mesajele, e-mailurile, SMS-urile – toate colonizează viața unui individ până în punctul în care el cedează,” spune Benoit Hamon, citat de BBC.

Burnout-ul pare să fie o preocupare constantă pe ordinea de zi a guvernului francez. În februarie, ministrul francez al sănătății, Marisol Touraine a format un grup de lucru încercând să definească și să găsească soluții pentru epuizarea cauzată de munca în exces. Potrivit unui articol publicat în Les Echos în luna aprilie, 1 din 10 angajați este foarte aproape de burnout în statul francez.

Sub incidența noii legi, companiile au obligația de a negocia politici noi de comunicare cu angajații pentru a limita munca în exces și pentru a o scoate din viața personală a acestora, ceea ce înseamnă intervale orare clare în care oamenii nu vor avea de a face cu nici o comunicare cu angajatorii lor.

“Dreptul de a te deconecta nu este neapărat ceva ce trebuie impus… dar este o oportunitate de a cere puțin timp liber, de a realiza că lumea se mișcă în continuare chiar dacă tu iei o pauză,” scrie Lauren Collins, New Yorker.

Totuși, unii sunt de părere că legea nu este destul de bună. Jon Whittle, cercetător la Digital Brain Switch, un proiect britanic care urmărește impactul tehnologiei digitale asupra echilibrului dintre viața profesională și cea personală a declarat pentru Washington Post că unii angajați se simt copleșiți de ideea de a reveni, după vacanță la o cantitate uriașă de e-mailuri.

“Cred că subiectul este mult mai amplu decât soluția care s-a găsit, de a opri e-mailurile după program. E-mailul este doar un mediu de comunicare. Problema reală este cultura de a avea mereu mai multe de făcut și de a fi mereu mai bun decât concurența,” spune Whittle.

Ministrul francez al Educației recunoaște că legea are limite. De exemplu, încă nu este stipulat care sunt sancțiunile pentru cei care încalcă această lege.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •