Războiul înregistrărilor la OSIM: Antreprenorul român care a învins McDonald’s

Antreprenorul Marius Avram, arbitru de fotbal şi director general al HappyBox, a câștigat, în instanță, dreptul de a folosi marca ”happybox”, deși McDonald’s International Property Company a contestat denumirea.

În aprilie 2013, Marius Avram a înregistrat la OSIM marca ”happybox”, al propriului business de comercializare de cadouri. McDonald’s International Property Company a contestat denumirea, pe motiv că marca antreprenorului român este similară cu numele meniului pentru copii ”Happy Meal”, introdus de lanţul de restaurante McDonald’s în 1979. Cei de la McDonald’s a susținut că arbitrul român s-ar putea folosi de renumele lor pentru a-și face business-ul profitabil.

”În afară de cuvântul «happy» din «happybox», nu văd niciun alt element comun cu «Happy Meal». Este păcat că astfel de acţiuni venite din partea unor corporaţii mari intimidează şi descurajează pe viitor antreprenorii şi iniţiativele de afacere româneşti”, a declarat Marius Avram.

Pe 17 februarie, Tribunalul Bucuresti a admis contestația lui Marius Avram și a anulat decizia anterioară, prin care antreprenorul nu mai avea voie să utilizeze marca, după cum au cerut reprezentanții McDonald’s., potrivit DailyBusiness.ro.

”Admite înregistrarea mărcii combinate individuale «happybox» având număr de depozit M 2012 00606 la OSIM, astfel cum a fost modificată pentru toate produsele și serviciile din clasele 16, 35, 36, 39, 41 și 43 conform clasificarii de la Nisa”, se arată în decizia instanței.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la data comunicării.

Diferența dintre produse

”Happy Meal” este un meniu special pentru copii, care include o porţie de cartofi prăjiţi, suc/apă, sandviș la alegere şi o jucărie, puse într-o cutie cu logo-ul McDonald’s. Comparativ, ”happybox” se referă la pachete de servicii sau vouchere pentru vacanțe, sedințe la spa sau abonamente la sălile de sport, iar aceste pachete sunt destinate pentru consumatori cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.

(Foto: Happy Meal/www.flickr.com)