Detoxifierea digitală: aplicații pe mobil pe care să le ștergi în 2018

Detoxifierea digitala: aplicatii pe mobil pe care sa le stergi in 2018

Smartphone-urile reprezintă, probabil, tehnologia definitorie a secolului XXI, cel puțin până acum. Ceea ce face telefoanele să fie atât de importante reprezintă, în mare parte, aplicațiile, care sunt de ordinul milioanelor. App Store are mai mult de 2,2 milioane, iar Google Play Store are 2,8 milioane de aplicații, potrivit Statista.

Numărul de aplicații pe care o persoană le are și le folosește pe telefon este în creștere. Un raport din mai 2017 de la App Annie arată că un utilizatorul are între 60 și 90 de aplicații, dintre care nouă sunt utilizate zilnic. Odată cu această creștere a utilizării aplicațiilor crește și dependența de smartphone-uri.

Citește și: O aplicație care va deveni creierul digital al antreprenorului

Pentru a combate aceste obiceiuri nocive, puteți face o „detoxifiere digitală” la sfârșit de an. Acesta este momentul în care oamenii șterg aplicațiile care contribuie prea puțin la o viață mai bună. Puteți lua în considerare următoarele criterii de selecție:

Aplicațiile care te deprimă

Da, aplicațiile de social media sunt minunate pentru a-ți împărtăși viața cu cei pe care îi iubești și pentru a te lăuda celor a căror admirație o cauți. Este adevărat că o apreciere digitală sau orice alt feedback pozitiv îți va crește nivelul de dopamină (substanța chimică a plăcerii creierului). Problema este că senzația de aprobare socială este temporară, iar aplicațiile de social media te fac să te simți deprimat pe termen lung. Un studiu din 2013 a constatat că, cu cât oamenii petrec mai mult timp pe Facebook, cu atât mai rău se simțeau. Și nu este doar Facebook cel care ne face nefericiti. Instagram, Snapchat și Twitter ne dau, de asemenea, un nivel scăzut de respect de sine. Deci, dacă aceste aplicații te deprimă, de ce sunt încă pe telefon?

 Aplicațiile care îți irosesc timpul

Trebuie să rescunoaștem că smartphone-ul a făcut așteptarea la coadă să fie mult mai puțin dureroasă decât atunci când eram adolescenți. Așteptare lungă la doctor? Coadă lungă la magazin? Câteva runde de Candy Crush și vei fi în capul rândului fără să îți dai seama. Cu toate acestea, astfel de aplicații ne distrag atenția atât de mult încât nu observăm cum trece timpul și ne mâncă cea mai prețioasă resursă pe care oricare dintre noi o va avea vreodată: timpul.

S-ar putea chiar să subestimăm cantitatea de timp pierdut. Conform unui studiu, o persoană petrece 23 de zile pe an și 3,9 ani din viața lor uitându-se pe telefon.

Deci, care sunt unele dintre cele mai mari consumatore de timp? Aplicațiile de socializare menționate mai sus, dar și cele care conțin joc repetat, cum este Candy Crush. Apoi vin aplicațiile care nu sunt altceva decât niște hub-uri pentru subiecte nesfârșite și interacțiuni digitale cu străini, cum ar fi Reddit, sau colecții nelimitate de imagini, cum este Pinterest.

Aplicațiile care îți iau banii

Telefoanele noastre ne-au costat deja suficienți bani, așa că este o lovitură sub centură faptul că majoritatea aplicațiilor pe care le folosim sunt proiectate astfel încât să cheltuim și mai mult. Modelul freemium este unul dintre cele mai eficiente modalități prin care companiile câștigă bani prin aplicațiile lor. Aceasta implică deseori ca aplicația sau jocul să fie disponibil gratuit pentru descărcare, apoi solicită anumite achiziții pentru a debloca mai multe funcții. Având în vedere că anumite cercetări prognozau pentru 2017 cheltuieli de 37 de miliarde de dolari pentru achizițiile în aplicație, de către utilizatori, poți vedea cât de bine funcționează aceste aplicații pentru a ne despărți de banii noștri. Cei mai răi infractori includ jocuri cum ar fi Pokemon GO, Candy Crush Saga, Clash of Clans și Clash Royale.

Apoi, sunt aplicațiile gratuite care ne constrâng să facem cumpărături pe produse non-digitale. Vorbim aici despre aplicații precum Amazon, Ebay sau Emag, care fac să fie mult mai faci să navighezi și să cumperi atunci când ești plictisit.

Aplicații care te fac să lucrezi 24/7

Partea bună a lucrurilor atunci când vorbim despre smartphone-uri este că oferă acces instantaneu la oricine dorești. Poți iniția un apel video, trimiți un mesaj text sau scrii un e-mail oricui, oricând și oriunde. Dar asta înseamnă că este tot mai greu să plecăm de la birou. Devine o problemă atât de gravă, încât Franța a făcut recent un pas în a introduce în lege o regulă conform căreia angajații la stat au „dreptul la deconectare” atunci când pleacă de la muncă.

Cât de des te trezești că îndeplinești sarcini legate de muncă atunci când ar trebui să te relaxezi împreună cu familia în weekend? Mulți dintre voi probabil că verificați e-mailul de serviciu de îndată ce primiți o notificare și probabil că răspundeți la acele mesaje pe Slack sau Outlook în drum spre birou, dar și după ce plecați. Faptul că poți realizat proiecte întregi în Microsoft Office și Google Documents pe telefon face și mai greu să te deconectezi atunci când ești departe de birou.

Foto: Pexels / pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •