Cărți pentru îmbunătățirea vorbitului în public

Care au fost cele mai vandute carti in anul 2019

Dacă ai vorbit măcar o dată în public și ți-au tremurat mâinile ori glasul, ți-au transpirat palmele ori te-ai fâsâcit, aceste cărți te vor ajuta să îți invingi temerile și să devii un bun vorbitor în public.

Pe lângă perfecționarea dicției, trebuie să fii atent la mimică, gestică, ideile pe care vrei să le prezinți și cum interacționezi cu publicul.

Dale Carnegie- Cum să Vorbim în Public

Este cartea de bază a Public Speaking-ului. Această carte te învață despre cum să îți structurezi discursul public, să nu plictisești audiența și să îți menții șirul ideilor pe toată durata discursului.

Tony & Barry Buzan- Hărți mentale

Pe langa explicarea tuturor regulilor de realizare a unei harti mentale, perfect aplicabile oricarui domeniu in care doriti sa va dezvoltati, oricarei decizii pe care doriti sa o luati sau oricarei probleme cu care va confruntati, cartea cuprinde si reproducerile exacte ale unor harti mentale realizate atat de oameni obisnuiti, cat si de genii si personalitati marcante, toate acestea ilustrand incredibila putere transformatoare si creativa a acestor tehnici.

„Buzan le arata managerilor cum sa-si acceseze energiile creative“, scria Forbes Magazine

Scott Berkun – Confesiunile unui Vorbitor Public

În acest volum plin de haz şi extrem de practic, scriitorul şi vorbitorul profesionist Scott Berkun ne dezvăluie tehnicile folosite de marii oratori şi ne arată cum le poate utiliza oricine pentru a comunica mai bine. Managerilor şi profesorilor – şi oricui comunică şi se aşteaptă să fie ascultat – Confesiunile unui vorbitor public le oferă punctul de vedere al unui iniţiat despre cum să prezinţi idei într-un mod eficient. Este o călătorie unică, distractivă şi plină de învăţăminte printre dificultăţile şi reuşitele trăite de Scott de-a lungul celor peste 15 ani în care a ținut frecvent discursuri unor categorii diverse de persoane.

Ron Hoff- Regulile unei prezentari de succes

„O carte absolut necesară tuturor celor care au de făcut o prezentare – în faţa conducerii firmei la care lucrează, în faţa unui client (urmărind, de pildă, încheierea unui contract), în faţa unei comisii ce acordă fonduri. Ea le va fi la fel de utilă şi celor care expun rezultatele unei cercetări sau pur şi simplu îşi argumentează punctul de vedere în faţa unui public.

Ron Hoff prezintă, cu umor, într-un ritm alert, apelând la exemplificări relevante, o serie de reguli fără de care o prezentare nu-şi poate atinge ţinta.

Acestea urmăresc modul în care relaţionăm cu auditoriul, felul în care ne organizăm materialul ce urmează a fi prezentat, discursul propriu-zis, felul în care vorbim, gesticulăm, ne îmbrăcăm – toate acele aspecte ce contribuie la formarea unei păreri despre noi şi de care depinde reuşita noastră ca prezentatori.

Învăţând cum să apreciem atitudinea ascultătorilor noştri, întrebările, chiarşi complimentele, ne pregătim calea spre succes. Nu sunt lăsate deoparte nici materialele auxiliare, pe care de regulă le folosim la o prezentare: proiecţii, imagini, planşe produse, nici felul în care trebuie să amenajăm sala de prezentare.

Probabil că unele dintre aceste reguli le cunoaşteţi, pe altele nu. Acum vă puteţi perfecţiona tehnica folosind îndrumările unuia dintre cei mai profesionişti prezentatori din lume.”

TED TALKS Ghidul oficial TED pentru vorbitul in public

TED TALKS explica in ce fel poate fi transformat in realitate miracolul vorbitului remarcabil in public si echipeaza cititorul cu tot ce are nevoie ca sa-si atinga obiectivul. Nu exista o formula fixa; nu ar trebui sa existe doua discursuri la fel. Dar exista instrumente care pot face mai puternic orice vorbitor.

Chris Anderson a lucrat cu toti invitatii TED care au fascinat publicul, iar in paginile acestei carti ne impartaseste gandurile catorva dintre ei: Sir Ken Robinson, Amy Cuddy, Elizabeth Gilbert, Salman Khan, Dan Gilbert, Monica Lewinsky si zeci de alti vorbitori. 

Anderson explica modul in care trebuie sa-ti construiesti continutul discursului si vorbeste despre cum sa obtii cel mai bun efect pe scena. Acesta este noul manual al secolului XXI pentru o comunicare realmente eficienta si reprezinta o lectura obligatorie pentru oricine este gata sa produca impact prin intermediul ideilor sale. 

TED TALKS nu este doar cea mai patrunzatoare carte scrisa vreodata despre vorbitul in public, ci si o analiza profunda, stralucita a modului in care ar trebui sa comunicam. Imi da speranta ca lumea chiar poate fi schimbata prin cuvinte. 

Sursa foto: Unsplash

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •