„La vârsta de 25 de ani, ai urmări un loc de muncă bine plătit într-o corporație, dar care te face nefericit, sau un hobby care te face fericit, dar nu îți oferă nici o garanție că îți vei putea plăti facturile?”
Acească întrebare a apărut, inițial, pe Quora, locul unde câștigi și împărtășești cunoștințe, împuternicind oamenii să învețe de la alții și să înțeleagă mai bine lumea. Un răspuns interesant vine din partea lui Michael Kubler, angajat la Internode. El își începe pledoaria pornind de la unele teorii interesante din jurul fericirii, pentru a se asigura că este înțeleasă corect relația dintre fericire și veniturile obținute.
Nivelurile de fericire ale oamenilor cresc pe măsură ce crește venitul numai până la un punct, după care există beneficii reduse ale fericirii pe măsură ce crește venitul. Cifra venitului este probabil mai mică decât crezi, deși depinde unde locuiești. Iată cum arată explicațiile lui, raportate la economia din România.
- Să presupunem că ai salariul mediu pe economie, asta înseamnă, aproximativ, 3.000 de euro pe an. Abia vei fi în stare să îți permiți casa și masa, așa că probabil vei fi foarte stresat sau vei trăi pe spatele altora.
- Acum, imaginează-ți că câștigi 30.000 de euro pe an. Îți poți permite o casă, o mașină, să iei masa în oraș, să pui și niște bani deoparte, astfel încât să te răsfeți cu unele distracții sau călătorii în străinătate.
- În sfârșit ai ajunge la un venit de 300.000 de euro. Casa ta ar fi mult mai mare și ai zbura la clasa întâi. Practic, ai face aceleași lucruri ca înainte, doar că lucrezi mult mai mult și nu ai destul timp ca să-l petreci cu prietenii și familia.
- Acum câștigi 3 milioane de euro pe an. Este puțin probabil și este, de asemenea, o sumă absurdă de bani dobândită, de obicei, prin a face bani cu bani, nu de a lucra mai greu sau de a contribui mai mult la societate.
Dacă vrei să îți crești nivelul de fericire, atunci fii altruist. Ajută alți oameni. Aceasta este una dintre descoperirile interesante ale cercetării în psihologia pozitivă.
Cei mai mulți oameni se gândesc, de fapt, la plăcere, nu la fericire. Ei se gândesc la plăcerea de a mânca o înghețată sau de a merge la film. Dar fericirea ta din aceste activități arată foarte mult ca un val pătrat. Ești fericit în timpul evenimentului, dar o jumătate de oră mai târziu rămâne un efect foarte mic asupra stării tale curente de fericire.
Ai putea să găsești interesant un discurs TED de Shawn Achor, în care vorbește despre muncă și fericire și despre faptul că poți prezice doar 10% din nivelul de fericire al oamenilor cunoscând mediul lor. Adică, 90% din fericirea ta pe termen lung este determinată de modul în care gândești, nu cât de mulți bani ai sau unde locuiești.
Video: TED/ Youtube
Așadar, nivelul tău de fericire este mult mai legat cu modul tău de gândire decât cu salariul tău, doar dacă nu ești sărac lipit pământului.
Motivația, spune Kubler, în special motivația intrinsecă față de cea extrinsecă, este factorul cel mai important în știință. Motivația extrinsecă se referă la recompense și pedeapsă. De obicei, banii sunt recompensa (deși, notează că este atât un motivator, cât și un factor de stres). Motivația intrinsecă înseamnă să faci lucrurile pentru că îți plac și se bazează pe autonomie, stăpânire și scop.
- Autonomie – Aveți posibilitatea de a alege între ceea ce faci, persoanele cu care lucrezi sau când lucrezi.
- Stăpânire – Lucrezi la o provocare aflată în afara nivelului tău de calificare, motivându-te să urci treapta pentru a o îndeplini.
- Scop – Lucrezi la ceva de importanță majoră. Nu lucrezi pentru bani, ci pentru o lume mai bună sau, cel puțin, pentru a-ți ajuta prietenii și familia.
Tu ce alegi între un loc de muncă prost plătit unde te simți împlinit și un job bine plătit unde ești nefericit?
(Foto credit: Martin Jernberg, Unsplash)