Ghid pentru un buget personal sănătos

Aplicatia romaneasca ce ii ajuta pe elevi sa aplice la facultati online primeste finantare

Eu criticam copiii, că stau prea mult pe calculator și joacă jocuri. Acum recunosc că am greșit. Chiar îmi propusesem să nu joc niciodată un joc pe calculator și eram foarte mandră că nu am căzut niciodată în capcana lor atunci când erau mici și îmi cereau ajutorul să treacă la un alt nivel, pentru că nu reușeau singuri.

Însă mi-am dat seama că de fapt eu sunt cea care am pierdut. Ei reusesc cu aceste jocuri să se educe în domenii de care noi nu aveam habar când eram de vârsta lor și aceste jocuri îi pregătesc pentru viață mai mult decât ne dăm seama.

Cați ați jucat jocuri de strategie? Sau boardgame-uri (Monopolly, Catan).

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Chiar dacă nu ați jucat jocurile copiilor, i-ați auzit spunând că joacă un joc de strategie în care pleacă de la o bucată de pământ, au o hartă pe care trebuie să o exploreze, să se folosească de unelte, să se apere de pericole, pentru a găsi resurse care să îi ajute să supraviețuiască și să găsească drumul spre destinația finală, pe care și-o doresc.

Și în viața reală, harta este echivalentul unui buget, în care sunt însemnate pericolele (cheltuieli, datorii), resursele pe care le ai la dispoziție (veniturile) și uneltele – care te ajută, dar pentru care trebuie să muncești ca să le obții (economii, investiții).

Ce este bugetul?

În mare, un buget este construit din: venituri și cheltuieli.

Dacă nu obisnuiți să faceți lunar un buget în familie, acum este momentul ideal să începeți „să îl puneți pe hârtie”. Doar așa vă puteți da seama pe ce se duc banii lunar și care sunt „greutățile care vă scufundă barca” și cum o puteți echilibra, doar schimbându-vă câteva obiceiuri și scăpând de cheltuielile mai puțin necesare.

Care sunt etapele pentru a alcătui un buget personal lunar? Puneți pe hârtie lunar într-o parte veniturile, în cealaltă parte cheltuielile și apoi, analizați rezultatele și încercați să le optimizați (scazând cheltuielile și crescând veniturile).

Venituri lunare

În această categorie incluzi toate tipurile de venituri care îți intră în casă. Atât veniturile active (obținute când prestezi acum o muncă în mod activ), cât și veniturile pasive (pentru care ai depus o muncă în trecut și ai construit o sursă de venit, care îți aduce bani acum, fără a fi necesar să mai depui munca activă în prezent).

Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat

Venituri active sunt veniturile din salariu, bonusuri, ore suplimentare, bonuri de masă, venituri obținute ca persoană fizica autorizată (PFA) sau din exploatarea unei întreprinderi individiuale (II) sau familiale (IF). Nu uita și de alocații (de creștere, îngrijire copil), alocația copilului, ajutor din partea statului, banii pe care îi primești de la părinți (pentru adolescenți).

Exemple de venituri pasive sunt: pensii, chiria primită de la proprietăți imobiliare, venit din teren agricol, venit din drepturi de autor, dividende, dobănzi etc.

Cheltuieli: Regula 20-50-30

Împărțiși cheltuielile pe categorii. Pentru un buget financiar sănătos trebuie să aplicați regula 20/50/30 (20% din venituri le alocați economiilor, 50% satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30% pentru satisfacerea dorințelor).

20% Economii și Cheltuieli viitoare

Ca să fiți siguri că economisiți, începeți cu economiile, fiindcă, dacă le lăsați la final de lună este posibil să nu mai aveți bani de ele. Așa că, imediat ce v-a intrat în cont salariul, programați să se ducă automat o parte într-un cont de economii sau puneți o sumă fixă de bani lunar într-un plic (sau în mai multe plicuri, pentu fiecare obiectiv financiar), imediat ce ați ajuns cu banii acasă.

  • Contribuții pentru: fond de urgentă, pensii private, asigurări cu economii și investiții
  • Contribuții la fonduri pentru diferite obiective personale: fond de vacanță, fond pentru o mașină nouă, fond pentru educația copiilor, fond pentru revizii/plată impozite/cadouri etc.
  • Rate la împrumuturi rapide, credite de nevoi personale, carduri de credit, overdraft

Atenție: scăpați de datorii! Dacă banii se duc pe rate la credite, veți avea mai puțini bani să economisiți pentru obiectivele care chiar contează.

50% Cheltuieli obligatorii (de bază):

  • cheltuieli pentru locuință (chirie, impozite, rata la împrumut ipotecar, asigurare de proprietate)
  • cheltuieli pentru mâncare și îmbrăcăminte, curățenie, igienă, medicamente
  • costuri cu utilitățile (energie electrică, încălzire, apă, gaze, întreținere, cablu, Internet, telefonie, securitate)
  • cheltuieli de transport (combustibil, întreținere mașină, reparații auto, RCA, ITP, casco, roviniete, bilete, abonamente)

30% Cheltuieli pe care ți le dorești

  • donații / caritate
  • masa în oraș, îmbrăcăminte la modă, cărți, cursuri,  jucării, cadouri, tabere copii, cosmetică/coafor, divertisment, țigări
  • asigurări de viață, medicale, de călătorie

Optimizarea bugetului

Scăpați de datorii și concentrați-vă resursele pentru plata acestora în avans (în cazul creditelor ipotecare, cu reducerea perioadei de creditare).

Identificați care sunt posibilitățile de scădere a fiecărei cheltuieli și încercați să economisiți bani prin reducerea consumului la utilități sau renegocierea contractelor și abonamentelor pe care le aveți, refinanțarea creditelor.

Comparați înainte de a cumpara orice produs sau serviciu, inclusiv produse financiare.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Aplicați „testul timpului”, recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare. Amână achiziția pentru a doua zi, sau zilele următoare. Dacă nu aveți nevoie neapărat de acel lucru, sau nu vi-l mai doriți la fel de mult, nu îl mai cumpărați. Economisiți bani pe alimente, produse de igienă, curățenie mergând la cumpărături cu o listă de la care să nu vă abateți, o dată pe săptămână.

Renunțați la mașină dacă cheltuielile legate de aceasta vă dezechilibrează bugetul, sau folosiți-o împreună cu un coleg, vecin și împărțiți cheltuielile.

Și, în același timp, încercați să vă diversificați veniturile.

Fie că dați la închiriere apartamentul părinților, sau vindeți pe Internet bunuri pe care nu le mai folosiți, sau transformați un hobby într-o afacere online, găsiți permanent metode de a vă crește veniturile.

Irina Chițu are peste 15 ani de experiență în domeniul educației financiare iar la Fundația Calea Victoriei susține atelierul online de educație financiară  Cum să îmi gestionez mai bine banii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •