Respectul și încrederea, cele mai importante criterii pentru angajați fericiți

Pentru generațiile anterioare, angajați fericiți însemna angajați care au siguranța locului de muncă. A avea un job pe termen lung și cu un salariu bun și suficient pentru a duce o viață liniștită erau cele doua mari criterii în alegerea profesiei și a angajatorului. Lucrurile s-au mai schimbat în trecutul recent, iar acum, inclusiv pe fondul unei ușoare reveniri economice, oamenii tind să pună preț pe alte aspecte.

Potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resource Management (SHRM), angajații sunt foarte interesați de cultura organizațională a companiei pentru care lucrează – cum își tratează oamenii și cum îi privesc în raport cu scopurile businessului. În timp ce salariul încă rămâne un criteriu destul de important, respectul și încrederea sunt acum pe primele locuri în topul cerințelor angajaților.

 

Studiul Employee Job Satisfaction and Engagement Report, citat de business.com,  a identificat primele cinci aspecte care determină satisfacția angajatului cu actualul lui loc de muncă. Ele sunt, în ordine:

 1. Respectul oferit tuturor angajaților indiferent de nivelul lor. (72%)
 2. Încrederea dintre angajați și senior management (64%)
 3. Pachetul de beneficii (63%)
 4. Salariul (61%)
 5. Siguranța locului de muncă (59%)

Citește și: Cât au investit companiile în programe de wellbeing pentru angajați în 2015

Comparativ cu rezultatele unor studii similare conduse în ani anteriori, salariile și siguranța locului de muncă se situează după beneficii, respect și încredere. Acesta este un semn că, odată scăpați de stresul de a câștiga suficient pentru a plăti facturile și a trpi de la o lună la alta, oamenii încep să pună preț pe calitatea locului de muncă. Includerea respectului și a încrederii în acest top indică faptul cp relații interumane solide au de acum un rol mult mai important în companii.

Același studiu arată că angajatorii nu se descurcă foarte bine la capitolele sus menționate. Doar 33% dintre cei chestionați au spus că în compania lor angajații sunt respectați așa cum și-ar dori, de exemplu. Iată rezultatele pentru fiecare categorie:

 1. Respectul oferit tuturor angajaților indiferent de nivelul lor. (33% s-au declarat foarte multumiți de eforturile companiei în această privință)
 2. Încrederea dintre angajați și senior management (28%)
 3. Pachetul de beneficii (27%)
 4. Salariul (24%)
 5. Siguranța locului de muncă (32%)

Având în vedere că, în ansamblu, gradul de mulțumire al angajaților cu angajatorii lor este sub 40% indiferent de aspectul discutat, se pare că firmele nu se străduiescu suficient să construiască o bună relație cu oamenii lor, dar cu siguranță acesta este un subiect care ar trebui abordat în viitoarea întâlnire strategică.

Citește și: Performanța angajaților se măsoară în libertatea pe care le-o dai

 •  
 •  
 •  
 •  
 •