Cum să previi o perioadă de burnout

Care sunt cele mai stresante joburi ale momentului?

Dacă recunoști multe dintre simpomele burnout-ului în viața ta profesională și nu numai, nu te îngrijora. A te lupta cu acest fenomen este o chestiune de atenție și de grijă sporită față de propriul ritm de viață. Va trebui să găsești metode de a te deconecta de la muncă pentru a-ți reîncărca bateriile și pentru a stabili un echilibru. Iată câteva sfaturi.

Deconectează-te

Deconectarea este cea mai bună strategie de luptă împotriva stării de burnout. Primul pas este să te desprinzi de canalele de comunicare care te țin legat de muncă. Dacă vei fi disponibil via e-mail, telefon sau chat 24/7 atunci nu vei putea ignora niciodată task-urile și elementele de stres care vin spre tine indiferent de ora pe care o indică ceasul. În cazul în care nu te poți desprinde complet atunci încearcă să stabilești intervale orare fixe între care să verifici e-mailul și telefonul și în rest ține-te departe de ele.

Fii atent la ce îți spune corpul tău

Este ușor să crezi că o durere de cap este rezultatul deshidratării sau că o durere de stomac este cauzată de o masă prea copioasă, dar nu este mereu cazul. De multe ori durerile și senzațiile de disconfort vin din stari de anxietate și din acumulare de stres. Burnout-ul se manifestă la nivel fizic destul de puternic prin urmare fii atent la ce semnale îți oferă propriul corp.

Citește și: 10 semne că ai intrat în perioada de burnout

Planifică intervale de relaxare

La fel cum îți planifici munca, trebuie să îți planifici și sesiunile dedicate relaxarii. chiar dacă nu vei fi constant la început, trece zi de zi în lista cu task-uri să citești 30 de minute, să faci yoga, să alergi sau să gătești de exemplu. Ai nevoie de perioade de pauză în care să fii singur sau cu cei dragi și să faci ceva ce nu implică același tip de efort intelectual precum cel depus la birou.

Nu apela la soluții farmaceutice 

Orice intervine în procesul natural al somnului are consecințe negative asupra calității acestuia. Pentru a nu ajunge la burnout ai nevoie de somn profund, natural, indus de relaxare și lipsa factorilor externi care l-ar putea întrerupe. Încearcă să bei lapte cald înainte de culcare, fă puțin efort fizic cu doua ore înainte de ora la care te bagi în pat sau fă o baie lungă și relaxantă, dar nu apela la somnifere sau alte tratamente decât dacă medicul o impune.

Organizează-te

Majoritatea factorilor de stres din viețile noastre vin din stresul de peste zi, cauzat la rândul lui de lipsa eficienței în muncă. Cu cât reușesti să te organizezi mai bine, cu atât evenimentele neprevăzute te vor speria mai puțin. Vei avea timp și răbdare pentru orice ar putea să apară din senin fără să te temi că nu vei mai avea vreme să termini tot ce ai pe ordinea de zi.

Ia pauze regulate la birou 

Specialiștii spun că cel mai bine lucrăm în sprinturi de 90 de minute alternate cu pauze de 15 minute. Dacă aștepți să obosești tare până să iei o pauză este deja prea târziu – ai ratat fereastra de productivitate și vei obosi mult mai repede și mai des după.

Nu refuza ajutorul

Este adesea întâlnit cazul în care o persoană care se apropie de burnout evită contactul cu ceilalți. Dar aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face cineva. Atât familia cât și prietenii vă sunt alături tuturor să vă ajute și să vă susțină așa că nu îi evitați. În plus, timpul trece repede și veți regreta că nu ați petrecut timp cu ei la momentul potrivit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •