Un antidot împotriva stresului, vechi de 2300 de ani

Un antidot împotriva stresului vechi de 2300 de ani

În urmă cu 2300 de ani, filosoful Epicur găsea antidotul pentru stres. Ce este acest antidot?

Epicur l-a denumit Tetrapharmakos și, potrivit celor de la Inc.com, el poate fi aplicat foarte bine astăzi la locul de muncă.

Filosoful a împărțit principiul în patru mari idei:

  1. Nu te teme de „zei”

Epicur sugera, la vremea sa, că nu este bine ca oamenii să trăiască într-o teamă constantă de supranatural, de posibilele pedepse pe care ar fi putut să le primească de la zei.

În zilele noastre, ideea lui Epicur se traduce în faptul că nu trebuie să ne temem de imprevizibil. Într-o afacere, nimic nu este perfect controlabil, mereu apar schimbări la nivelul economiei, la nivelul consumatorilor. Important este să încerci, în toate condițiile, să faci tot ce poți mai bine.

2. Nu te teme de moarte

Poate este mai dificil să transpui acest principiu la nivelul afacerilor, dar ideea de bază este aceea că trebuie să învățăm să ne bucurăm de tot ceea ce avem în viață. O atitudine pozitivă va atrage după sine energii pozitive, ceea ce îți va aduce numeroase beneficii și la locul de muncă.

3. Ceea ce e bun, e ușor de obținut

Ne lăsăm copleșiți de impresia că țelurile noastre sunt foarte greu de realizat, când, în realitate, totul este mai simplu decât credem. Epicur atrăgea atenția, chiar și atunci, prin principiile sale, că dacă avem lucrurile de bază (mâncare, un acoperiș deasupra capului), deja putem spune că avem o viață bună. Restul vin în completare.

4. Durerea poate și ușor de suportat

Pe moment, resimțim durerile ca fiind unele foarte mari, dar, în timp, ele nu vor fi decât experiențe trecute. Într-un an de zile, s-ar putea să pierdem clienți, bani, dar toate acestea sunt temporare. Natura, explică Epicur, tinde să echilibreze lucrurile, iar după dureri, trebuie să vină și vremuri bune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •