Călătoriile pe o perioadă mai lungă de timp, în tendinţe

Calatoriile pe o perioada mai lunga de timp, în tendinte

Pentru că lumea digitală ne conectează din ce în ce mai mult, apare o tendință tot mai accentuată de a ne face bagajul și de a călători pe perioade lungi de timp, de a explora, a cunoaște și a împărți cu ceilalți din experiențele trăite. momondo.ro, motorul de căutare pentru hoteluri și călătorii, a analizat acest trend pentru a afla câți români fac asta. I-a întrebat apoi pe călătorii experimentați ce înseamnă cu adevărat să călătorești pentru perioade mai lungi de o lună.

Aproape jumătate dintre români au călătorit pe perioade mai lungi de o lună, iar în cazul celor 53% dintre ei care nu au făcut-o, motivele nu sunt nici pe departe lipsa de interes, frica sau dorul de casă. De fapt, doar 2% au susținut că nu sunt interesați de o astfel de experiență și numai 3% au spus că dorul pentru familie și prieteni i-a împiedicat până acum să plece la drum pentru o perioadă mai lungă.

Care sunt motivele pentru care nu au călătorit pe perioade lungi de timp?  Viața de zi cu zi și gândul că o astfel de călătorie este prea scumpă sunt impedimentele principale. Mai mult de jumătate dintre români au spus că nu pot pune o pauză atât de lungă responsabilităților zilnice (precum familia și jobul), în vreme ce 39% consideră că nu își pot permite o călătorie atât de lungă.

Când au fost rugați să estimeze suma necesară unei călătorii (inclusiv cazarea) de trei luni în mai multe țări din Europa de Vest, majoritatea au apreciat costul total la cel puțin 3.000 de euro pe lună. În vreme ce aceasta este o sumă reală pentru țările vestice ale Europei, există alte regiuni care implică un cost mult mai scăzut.

Dintre românii care au plecat în călătorii mai lungi de o lună, cei mai mulți au cheltuit sub 1.000 de euro pe lună, alegând destinații aproape de casă. Un român din cinci (21%) a ales să descopere destinațiile locale, călătorind în interiorul României. 19% au ales să descopere Europa de Est, majoritatea cu un buget de până în 1.000 de euro pe lună. Aproape jumătate (44%) au călătorit în vestul Europei, iar când vine vorba de țările non-europene, America de Nord este cea mai populară destinație, dar numai 4% au călătorit până acolo.

„Cei care sunt îngrijorați de costurile unei astfel de călătorii ar trebui, pur și simplu, să-și facă curaj. Aparent, tindem să fim peste măsură de economi când vine vorba de călătoriile pe termen mai lung”, spune Mircea Giurcă, purtătorul de cuvânt momondo în România. „Studiul arată că 19% dintre români și-ar face bagajele și ar zbura oricând către Caraibe, dar, așa cum ne-au împărtășit cei care au ales să descopereRomânia, nu este nevoie să mergi atât de departe. O călătorie de durată pe plaiurile frumoasei noastre țări nu este cu nimic mai prejos și poate fi făcută cu un buget redus.”

30% dintre respondenți au afirmat că principalul motiv pentru care au plecat într-o călătorie lungă a fost ca să evadeze din rutină. Totuși, nu toți au căutat să evadeze – 27% au călătorit pentru a-și extinde orizonturile, iar 22% pentru a descoperi noi culturi.

Citeşte şi Destinații sigure în care e mai ieftin să călătorești singur

  •  
  •  
  •  
  •  
  •