5 pași pentru securizarea unui nou website

Atacurile cibernetice, intreruperea activitatii, in topul riscurilor invocate de companii in 2020

Lansarea unui nou site web este un proiect interesant, plin de pași și decizii importante. Pe măsură ce vă apropiați de sfârșitul procesului, poate fi tentant să deschideți site-ul pentru accesul public, lăsând unele sarcini pentru mai târziu.

Cu toate acestea, nu trebuie să lansați niciodată un site web personalizat sau de afaceri fără să îl asigurați mai întâi în mod corespunzător. Nu numai că este vorba despre eliminarea unei dureri de cap, dar și pentru că sunteți responsabil pentru conținutul său, precum și pentru mecanismele pe care oamenii le vor folosi pentru a interacționa cu acesta.

5 pași pentru securizarea unui nou website

Dacă intenționați să stocați informații despre utilizatori, cum ar fi parole sau numere de telefon, este esențial să păstrați aceste date în mod corespunzător. De fapt, ați putea fi supuși unor amenzi de încălcare a datelor în conformitate cu anumite legislații.

Iată cinci pași cei mai importanți pe care trebuie să-i faceți pentru a vă asigura noul site.

1. Alegeți o gazdă de încredere

În primele zile ale World Wide Web, persoanele fizice și companiile obțineau și întrețineu propriile servere într-un centru de date sau un birou localizat. Mișcarea cloud computing a schimbat radical acest model, iar majoritatea site-urilor web sunt acum găzduite de un furnizor terț.

Cloud computing reduce costurile generale și responsabilitățile pentru proprietarii de site-uri Web, dar aduce și unele probleme de securitate împreună cu acestea. În esență, trebuie să aveți încredere într-o organizație din afară cu datele de pe site-ul dvs. web, precum și cu stabilitatea și fiabilitatea sa globală.

Dacă alegeți un furnizor de găzduire cloud computerizat, acesta ar putea expune site-ul dvs. la o serie de vulnerabilități. Furnizorul ar putea suferi o încălcare a datelor sau întregul său centru de date ar putea cădea, caz în care site-ul dvs. ar putea pierde informații critice.

2. Obțineți un certificat SSL

Dacă intenționați să transmiteți date de utilizator sensibile pe serverele dvs. web, atunci este necesar să obțineți un certificat SSL. SSL este un protocol de criptare care apare la nivelul browser-ului și asigură că toate cererile de web de primire și de ieșire sunt mascate de la outsider.

În calitate de proprietar al site-ului web, sunteți responsabil pentru achiziționarea unui certificat SSL valabil de la o organizație autorizată și pentru menținerea acesteia la zi. Odată ce este configurat cu numele de domeniu, utilizatorii vor vedea simbolul lacătului de lângă adresa URL din browser. Acesta este indicatorul universal al unui site web sigur.

Fără un certificat SSL, există o mare șansă ca utilizatorilor să le poată fi furate informații private. Luați în considerare un scenariu în care site-ul dvs. acceptă tranzacții cu cărți de credit printr-o conexiune HTTP neasigurată. Orice hacker din rețea ar putea să spioneze traficul web și să vadă numerele cărților de credit trimise.

3. Utilizați o rețea de distribuire a conținutului

Deși vitezele internetului au crescut dramatic pe tot globul în ultimii ani, utilizatorii vor avea în continuare latență la conectarea la site-uri web de pe diferite continente. Dacă aveți nevoie să sprijiniți o audiență mondială, o soluție populară este să investiți într-o rețea de distribuire de conținut (CDN).

Un CDN funcționează ca o autostradă pentru traficul site-ului dvs. web. Furnizorul CDN menține un set de servere în diferite regiuni care stochează anumite porțiuni din conținutul dvs. în cache. Atunci când un utilizator încarcă site-ul dvs. web, browser-ul său citește automat datele de pe serverele CDN pentru a face afișarea cât mai rapidă posibil.

Atunci când studiați cei mai buni furnizori de CDN pentru noul dvs. site, acordați atenție numărului de servere și unde sunt localizate. Cel mai mare beneficiu de securitate din partea acestei tehnologii este faptul că o rețea mai mare poate încărca mai bine și se poate ocupa de spike-uril mari în trafic, fără a se supune unui atac distribuit de DDOS (Denial-of-Service).

4. Adăugați un firewall pentru software

În mod tradițional, firewall-urile au funcționat ca dispozitive hardware care se conectează la marginea unei rețele Ethernet pentru a ajuta la protejarea sistemelor din interiorul acesteia. Cu toate acestea, această definiție a evoluat de-a lungul timpului, iar acum tehnologia firewall poate exista numai la nivel de software.

Aceasta înseamnă că puteți achiziționa și configura o soluție de firewall bazată pe web pentru a vă proteja datele și utilizatorii. Conceptul de bază al unui paravan de protecție este de a monitoriza conexiunile de intrare și de a bloca potențialele amenințări, cu scopul final de a preveni un atac DDoS, scrie business.com

Gestionarea unui firewall este o activitate în desfășurare. În primul rând, trebuie să vă asigurați că porturile adecvate sunt deschise pentru a permite site-ului să funcționeze pe internet deschis. Apoi, trebuie să monitorizați continuu traficul primit de serverele web și să optimizați politicile de firewall în funcție de nivelul de amenințare.

5. Mențineți o politică de backup

Atunci când se respectă cele mai bune practici pentru întreținerea IT, activarea de rezervă a sistemelor critice reprezintă o activitate fundamentală. Evident, obiectivul este de a preveni pierderea datelor sau corupția, dar backup-urile de pe server sunt, de asemenea, vitale pentru păstrarea unui site securizat. Aveți nevoie ca utilizatorii dvs. să considere mediul dvs. online ca fiind de încredere.

La nivel de cod, datele site-ului dvs. web ar trebui gestionate printr-un sistem de configurare care urmărește fiecare schimbare și stochează istoricul versiunilor în timp. Aceasta înseamnă că puteți reveni repede la o bucată mai veche de cod dacă se găsește un decalaj de securitate și trebuie să fie puse imediat patch-uri.

La nivelul bazei de date, copiile de rezervă instantanee complete ar trebui să fie înregistrate zilnic, dacă nu mai des, în funcție de tipurile de modificări și adăugiri care apar. Este important să păstrați copiile de rezervă securizate, deoarece dacă un hacker obține acces la un instantaneu, poate duce la o încălcare a datelor. Cea mai bună practică este să păstrați un set de copii de rezervă în  cloud și altul pe hardware în biroul dvs. local.

Au dispărut zilele în care ați putea arunca un site online și apoi să vă gândiți cum să îl asigurați împotriva hackerilor. O estimare susține că fiecare site web este atacat de 22 ori pe zi, motiv pentru care este foarte important să aveți planul de securitate digitală înainte de a lansa pe piața site-ul. În caz contrar, există o șansă să fiț victima criptojacking-ului, ransomware-ului, a DDoS-ului sau a phishing-ului.