6 instrumente necesare pentru business-ul tău de freelance

6 instrumente necesare pentru business-ul tău de freelancer

Activitatea de freelancer poate fi productivă pentru profesioniștii talentați din orice industrie. Această carieră permite construcția unor calități noi și abilități pe direcții interesante. Dar există și o altă latură a poveștii. Fără un stil eficient de organizare și strategie în business este periculos de ușor să pierzi din vedere anumite proiecte, să îți distrugi reputația sau să pierzi colaborări. Desigur, există soluții pentru a evita aceste momente, iar ele au forma unor aplicații, website-uri sau soluții software.

 

Crearea unui portofoliu public

Pentru a-ți construi propriul brand de freelancer și a-l comunica, cel mai bine ar fi să îți construiești un portofoliu online (poate fi și sub forma unui website) în care să se regăsească serviciile oferite și proiectele anterioare. Poate avea o structură simplă, formată din link-uri către profilul de LinkedIn sau documente cu exemple. Un alt format ar fi cel al unui website, care poate fi construit cu ajutorul unor teme găsite în online (Wix). Iar ca domeniu, există opțiunea de wordpress.com, fără a fi necesară cumpărarea unui “url” personalizat.

 

Software de management al proiectului

Dacă se lucrează la mai multe proiecte în paralel, apare nevoia unui sistem care să ofere organizare. Un calendar digital este un început bun, însă un software care să ajute la monitorizarea progresului și programarea task-urilor este cu atât mai profesionist. Unele soluții oferă simple liste de activități și funcționalități dedicate grupurilor de lucru, iar altele vin cu remindere, metode de organizare customizabile sau pot măsura timpul depus pentru clienți. Printre programe se numără Asana, Podio, Trello, Wrike.

 

Stocarea documentelor în cloud

Indiferent de industrie, ca freelancer vei avea de-a face cu multe documente. De la contracte, formulare la facturi și prezentări, acestea vor avea nevoie de un loc de păstrare și acces rapid. Cel mai sigur și simplu poate fi adoptarea unui sistem în cloud, precum Dropbox, Google Drive sau soluții mai profesionale, cu diverse beneficii integrate (Box, Docady, Dokmee).

 

Soluția de back-up

Acest sistem este obligatoriu de instalat pe lângă stocarea în cloud. Documentele importante se pot sterge din greșeală, iar un software de back-up poate face minuni. De menționat ar fi: BackBlaze, Carbonite, CrashPlan, NovaBACKUP.

 

Suport chat/servicii de mesagerie

E-mailurile și apelurile telefonice sunt interacțiuni standard, des folosite, dar un efect poate mai mare îl au discuțiile cu un element de apropiere, ori fizice ori conferințe video. Se poate apela la diverse soluții de conectare, potrivite pentru contextul împărțit cu un prospect sau client actual: BlueJeans , PGi, Skype

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •