Care sunt avantajele de a fi freelancer

Freelancing-ul nu este pentru toată lumea. Poate fi un job cu normă întreagă, în care îți poți petrece întreaga zi ocupându-te de taskuri, fără să finalizezi nicio lucrare plătită.

Freelancerii marginalizați se confruntă în continuare cu decalajul salariilor între femei și bărbați. Femeile pot fi angajate pentru același proiect cu mai puțini bani, iar decalajul crește pentru femeile de culoare, mai ales dacă sunt partea din comunitate LGBTQ.

„Când ești o persoană marginalizată, oportunitățile tale sunt limitate”, a adăugat scriitoarea Tatiana Tenreyro. „Freelancingul face, de asemenea, ca persoanele marginalizate să piardă oportunitatea de a avea o asigurare de sănătate sau cel puțin o mai bună asigurare de sănătate și stabilitate financiară”.

Dar există avantaje și pentru freelancing. Pentru unii, viața de freelancer poate fi o provocare mare și un stil de viață plină de satisfacții. De asemenea, poate fi o profesie excelentă pentru cei care nu pot lucra într-un cadru tradițional de birou, în special pentru persoanele cu dizabilități sau cei care tocmai au devenit părinți, scrie business.com.

Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul

Patru freelenceri spun care este cel mai mare avantaj de a lucra pe proiecte:

Îți poți urma pasiunea

A fi freelancer îți permite să ai libertăți pe care cei din jur nu le au. În redacțiile de știri, de exemplu, jurnaliștilor li se atribuie deseori povești și tind să primească mai multe indicații din partea editorilor. Pe de altă parte, scriitorii independenți sunt capabili să își folosească creativitatea în generarea de idei și să scrie poveștilor exact așa cum cred ei.

„Îmi place să scriu independent, deoarece mi-a oferit ocazia să pledez folosind vocea mea”, a spus Crumpton. „În ciuda dezavantajelore, pot viziona o carieră în freelancing, deoarece am ocazia să împărtășesc experiențele și gândurile mele cu un public larg.”

„Îmi place să pot decide ce vreau să lucrez și să am control asupra locurilor în care pot publica ce scriu”, a explicat Tenreyro. „Chiar dacă trebuie să depind de publicații pentru a-mi publica ce scriu, există o mare  libertate în a nu îmi fi alocate lucrări care nu-mi plac și să mă concentrez pe ceea ce vreau să fac este foarte important pentru mine.

De asemenea, freelancerii nu se limitează la un anumit subiect, gen sau industrie. Indiferent care este afacerea ta- design grafic, fotografie, dezvoltare web – ești liber să jonglezi cu industriile.

„Îmi place independența, deoarece îmi permite să urmăresc povești care mă interesează și nu mă limitează la un singur gen”, a spus Tatiana Walk-Morris, jurnalistă freelance și fondatoare a trupei The Freelance Beat. „Cea mai mare parte a reportajelor mele se încadrează în afaceri și antreprenoriat, dar mă îmi plac și domenii precum finanțe personale, cultură și sănătate.”

Îți poți face propriul program

Deoarece profesioniștii independenți nu se limitează la ziua de lucru între 9 și 5, avem capacitatea de a ne crea propriile programe de lucru, fie că suntem matinali sau  bufnițe de noapte. În acest fel, putem lucra în ritmul propriu și ne putem răspândi energia în mai multe proiecte.

„Îmi place freelancing-ul pentru că pot lucra la timp și în termenii mei și am capacitatea de a face multitask”, a explicat scriitoarea Sarra Sedghi, care scrie deseori despre mâncare și călătorii.

În plus, capacitatea de a ne crea propriile programe ne poate permite să trăim un alt fel de stil de viață. Pentru mulți, poate însemna să devii un nomad digital care cășătorește pe glob. În plus, programarea devine mult mai ușoară atunci când ai de-a face cu clienți din diferite fusuri orare.

„Freelancing-ul mi-a permis, de asemenea, să am mai mult control asupra stilului meu de viață”, a adăugat Walk-Morris. „Aleg clientii cu care lucrez si am mai mult control asupra programului meu.”

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Vei avea întotdeauna securitate la locul de muncă

Deoarece profesioniștii independenți sunt angajați pe cont propriu, nu va trebui niciodată să îți faci griji pentru ca locul de muncă e pus în pericol.

„Având în vedere că mulți jurnaliști sunt afectați de concedieri, mă simt ceva mai sigur lucrând pentru mine decât pentru un angajator”, a menționat Walk-Morris. „În timp ce mi-aș dori un job cu normă întreagă într-o zi, setul meu de abilități freelance îmi permite să continui raportarea fără să-mi fac griji dacă voi fi concediat”.

În timp ce există multe dezavantaje pentru freelancing, există multe avantaje care ar putea merita să mergi pe acest drum.

Poți controla volumul de muncă

Conform Flexjobs, în freelancing, poți alege numărul de proiecte la care vrei să lucrezi la un moment dat. Acest lucru te ajută să menții echilibrul de muncă-viață corect, deoarece te poți ocupa și de alte aspecte din viața ta, inclusiv să te concentrezi asupra familiei. Când ești obosit, poți să te odihnești câteva zile.

Ai o libertate mai mare de a alege clienții

Spre deosebire de alte sectoare de afaceri, în freelancing, alegi clienții cu care dorești să lucrezi.

Poți primi o expunere suplimentară 

Freelancingul oferă posibilitatea de a lucra cu mulți clienți și la diferite proiecte. A lucra întotdeauna pentru un client nu poate oferi expunerea de care ai nevoie. Așa că, un portofoliu mai larg de clienți îți va oferi o expunere și mai mare, deci, mai mute proiecte, renume și feedback-uri pozitive.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •