7 ponturi pentru a deveni un lider mai bun

7 ponturi pentru a deveni un lider mai bun

Pentru a ajunge un antreprenor de succes, trebuie să fii mai întâi un lider capabil să-şi motiveze echipa să dea ce are mai bun, în fiecare zi. Jurnaliştii de la Business Insider consideră că leadershipul se învaţă din mers, prin lecţiile extrase din greşeli. Publicaţia dă şi câteva sfaturi celor care vor să-şi îmbunătăţească leadership-ul:

1. Nu te teme de eşecuri mari

Miliardarul Michael Rubin, fondator şi CEO al companiei de servicii de e-commerce Kynetic, a cărei valoare a fost estimată recent la un milliard de dolari, susţine această filosofie. Rubin crede că greşelile sunt bune atâta timp cât înveţi din ele şi în măsura în care te ajută să progresezi.

2. Alungă-ţi îndoielile, recunoscându-ţi realizările

“Sentimentele de anxietate şi de îndoială îţi pot distorsiona imaginea de sine. De multe ori, ne suntem cel mai mare critic nouă înşine”, spune Marci G. Fox, autoare a cărţii Think Confident, Be Confident (Perigee Trade, 2009). Ea recomandă concentrarea pe succesele cotidiene, indiferent cât de mici sunt ele, care cresc încrederea în forţele proprii.

3. Nu te bloca în soluţia standard

Pentru crearea unui produs sau serviciu deosebit, trebuie să fii cu un pas înaintea competitorilor. Creierul uman reciclează ideile auzite de la alţii, dar gândirea independentă poate fi deprinsă, susţine Art Markman, psiholog cognitiv la University of Texas şi autor al cărţii Smart Thinking (Perigee Trade, 2012).

În opinia sa, problemele întâmpinate ajută la adoptarea de soluţii noi creative, pentru că altfel oamenii au tentaţia să replice ce au făcut alţii înainte. Psihologul recomandă să fie evitate  soluţiile cele mai evidente, în favoarea ideilor mai nonconformiste.

4. Concentrează-te pe rezultate, nu pe stil

Peter Handal, Chief Executive la Dale Carnegie Training, o firmă din New York specializată în leadership training, susţine că „este foarte important ca liderii să fie capabili să genereze entuziasm, să-şi încurajeze angajaţii şi să le dea încredere în forţele proprii”. În opinia lui, liderii care inspiră pot fi introvertiţi, extrovertiţi, mai familiari sau mai formalişti, ceea ce contează în ultimă instanţă fiind rezultatele, nu stilul lor.

5. Dezvoltă-te constant

Potrivit unor studii, o treime dintre calităţile unui lider bun sunt moştenite. Restul însă pot fi deprinse, susţine Angelo Kinicki, expert în cultură organizaţională şi profesor la W.P. Carey School of Business, din cadrul Arizona State University. Expertul consideră că un lider îşi poate şlefui aceste calităţi prin training.

6. Învaţă să acţionezi şi ca introvertit, şi ca extrovertit

Introvertiţii nu sunt bine văzuţi în lumea de business. Şi totuşi, 4 din 10 mari CEO, inclusiv Larry Page, cofondator şi CEO la Google, se declară astfel. Mai mult, noi studii arată că succesul lor s-ar datora tocmai caracterului introvertit, care încurajează un mediu de lucru mai propice pentru echipa lor. Pe de altă parte, şi introvertiţii pot simula un caracter extrovertit.

7. Cultivă generozitatea.

Crearea unei culturi organizaţionale bazate pe generozitate este sănătoasă pentru un business, susţine psihologul corporatist Patricia Thompson. În opinia ei, “angajarea în acte de caritate este asociată cu o mai mare fericire a angajaţilor”. Mai mult, emoţiile pozitive pot îmbunătăţi productivitatea şi capacitatea de inovare a acestora.

În plus, angajaţii sunt încurajaţi să colaboreze între ei şi capătă sentimentul că fac ceva valoros.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •