Cele şapte trăsături ale antreprenorului de succes

Antreprenorii au personalitati diferite de ale managerilor din corporatii

Nu trebuie să fii Steve Jobs sau Bill Gates pentru a avea succes în afaceri. Antreprenoriatul nu este un apanaj al tinerilor, al unui anumit mediu sau tip de personalitate. Şi nici nu trebuie să fii un workaholic deosebit de organizat pentru a lansa o afacere de succes, scrie Joe Robinson, într-un articol pentru Entrepreneur.com. Cei mai buni antreprenori au însă o serie de caracteristici comune, de la tenacitate la capacitatea de a-şi asuma riscuri.

Potrivit unor studii, antreprenorii au personalităţi diferite de ale managerilor din corporaţii: sunt mult mai deschişi la experienţe noi, mai curajoşi şi inventivi, mai motivaţi şi mai rezistenţi la stres. Robinson enumeră cele şapte trăsături de caracter care-l definesc pe antreprenorul de succes:

1. Tenacitatea

Lansarea unei afaceri presupune capacitatea de a acţiona într-un mediu de incertitudine şi de a depăşi numeroase obstacole. Tenacitatea este calitatea cea mai necesară în aceste condiţii, susţin experţii.

Practic, este vorba despre capacitatea de a o lua de la capăt după fiecare eşec. Jett McCandless este un bun exemplu în acest sens. El a fost partener într-o firmă de logistică şi transport de marfă, dar expansiunea rapidă a afacerii a determinat managementul să facă greşeli, iar compania a rămas fără rezerve de lichidităţi. Apoi, ea a fost vândută pe o fracţiune din valoarea iniţială. McCandless nu a fost de acord cu asta şi a fost concediat.

După ce a rămas şomer, şi-a pierdut casa şi maşina de serviciu, el a mers la mai multe interviuri în cadrul cărora i s-au oferit posturi în domeniul logisticii, cu salarii de 200.000 de dolari pe an şi peste. Dar antreprenorul din el l-a făcut să refuze un astfel de job şi s-o ia de la capăt, prin fondarea unei noi companii, CarrierDirect, la Chicago. Cum încheiase un contract de neconcurenţă cu fostul angajator, el a creat o nouă nişă în domeniul logisticii, iar în doi ani, CarrierDirect a ajuns la venituri de 35 de milioane de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •