Ce măsuri trebuie să luați pentru bio-siguranța locului de muncă

Siguranta oamenilor la locul de munca in conditiile pandemiei COVID-19

Siguranța oamenilor la locul de muncă în condițiile pandemiei COVID-19 și a crizei economice care o însoțește este unul dintre subiectele fierbinți pe agenda liderilor din toate industriile.

În condițiile răspândirii de la persoană la persoană, angajatorii care nu s-au pregătit pentru pandemie trebuie să își pregătească compania și angajatii în vederea reducerii impactului acesteia la locul de muncă. Este util ca pregătirea să includă activități pentru reducerea transmiterii virusului între angajați, continuitatea activității de business și desfășurarea activităților într-un mediu de muncă sănătos.

Ce acțiuni trebuie întreprinse pentru reducerea răspândirii infecției cu Sindrom Acut Respirator Sever CoronaVirus 2 (SARS-CoV-2), virusul care provoacă boală numită (COVID-19)? Pasivitatea, în acest moment, este cel mai rău lucru. În această situație excepțională, este nevoie de pro-activitate și măsuri ferme, imediate și susținute pe toată perioada crizei.

La nivel managerial, primul pas îl reprezintă constituirea unei celule de criză din care să facă parte persoanele esențiale de decizie pentru continuitatea și siguranța business-ului. Structura celulei de criză diferă în funcție de mărimea companiei, domeniul de activitate, acționariat, apartenența sau nu la o corporație.

Pasul următor este reprezentat de evaluarea riscurilor și elaborarea strategiei și a planului de criză. Acestea trebuie să includă soluții pentru continuarea, întreruperea și reluarea activității în cât mai multe scenarii. Pentru implementare, vor fi pregătite standardele și procedurile de operare și se va asigura necesarul material, precum si strategia de comunicare în organizație.

Simpla transmitere ierarhică de sus în jos, fără implicarea și instruirea corespunzătoare a managerilor de linie poate să facă diferența atât pentru supraviețuirea oamenilor, cât și pentru cea a afacerii.

În timpul unui focar COVID-19, ideal este să eliminăm pericolul, lucru imposibil de realizat în acest moment. Din păcate, nu se întrevede un orizont clar până la care vom putea face cu certitudine acest lucru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •