Cum să lansezi un start-up tech dacă nu ești expert în domeniu

Iulia Cimpoeru

În momentul în care te uiți la companiile emblemă, evaluate la peste un miliard de euro, companii precum Apple, Microsoft, IBM, Google, Amazon – vei observa că, de cele mai multe ori, fondatorii acestora erau oameni care aveau abilități tehnice.

Spre exemplu, CEO-ul Amazon a absolvit universitatea Princeton cu rezultate deosebite, având dublă specializare: Electrotehnică și Informatică. În acest studiu, cercetătorii IBM au descoperit că  33% dintre directorii executivi au studii tehnice și numai 11% au studiat administrația afacerilor.

Ce faci dacă nu ai cunoștințe tehnice? Ar trebui să renunți să întreprinzi un business în zona tech? Nu. Ia în calcul faptul că majoritatea celor care au un business în tehnologie au fost la un moment dat persoane non-tehnice. Prin educație, experiență, pasiune și training, acești oameni au  ajuns să dobândească abilitățile și know-how-ul pe care le au astăzi.

Și tu poți face același lucru.

Nimic nu te poate opri să urmezi cursuri online care te învață cum să programezi, să revii la școală pentru a studia ingineria, să citești cărți tehnice și să exersezi design-ul grafic. Poți lansa o afacere în zona IT chiar dacă nu ești absolvent de Politehnică sau Informatică. Pentru acest lucru ai nevoie de mentalitatea potrivite și de anumite abilități, potrivit fundingsage.com:

Mentalitatea:

Trebuie să înțelegi că persoanele tehnice au la fel de multă nevoie de tine cum ai tu de ele. Dar ce anume au nevoie de la tine?

Travis Biziorek, CEO și co-fondator non-tehnic al Kibin.com, un start-up tech care oferă servicii de editare, a scris pe Quora  că o persoana tehnică are nevoie de tine în măsura în care tu ai nevoie de ea.

Omul tehnic execută ceea ce tu îi spui. Însă, e important ca încă de la început să creadă în tine și în proiectul tău. Tu ești omul care vine cu ideile, cel care nu poate dormi noaptea deoarece se gândește cum să rezolve problemele care apar pe parcursul implementării planului de afaceri. Foarte puține dintre persoanele care pot rezolva problemele tehnice pot gândi ca un adevărat vizionar.

Ca fondator cu abilități non-tehnice, poți gândi că ar fi mult mai ușor dacă ai fi fost capabil să construiești tu însuți produsul. Totuși, în lume, sunt foarte mulți antreprenori diferiți care sunt acum miliardari și n-au ridicat un deget la construirea produsului care le-a adus succesul

Reid Hoffman , co-fondatorul LinkedIn, a studiat filosofia și a ales să devină antreprenor pentru  “a crea o lume mai bună”. În momentul de față, business-ul online creat este estimat la 4.7 miliarde de  dolari.

Fie că ai un background în filosofie sau media, nu este nevoie să ai cunoștințe tehnice solide pentru a reuși ca antreprenor în domeniu. Succesul este adus atât de o idee bună cât și de calitatea oamenilor alături de care lucrezi. Pe acestea ar trebuie să te concentrezi și nu vei da greș.

(Foto: Flickr, Michael Himbeault)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •