Oprah și lecția de antreprenoriat

Oprah și lecția de antreprenoriat

În 1986, Oprah,  devine prima femeie de culoare care ajunge să prezinte un show de televiziune zilnic. În 2002, devine prima vedetă care primește un premiu special pentru activitatea ei (Academy of Television Arts & Sciences’ Bob Hope Humanitarian Award).

De asemenea, a devenit prima femeie de culoare din Statele Unite ale Americii, miliardară. De-a lungul vieții, a avut ocazia să intervieveze unele dintre cele mai mari personalități ale lumii, de la Lance Armstrong, Whitney Huston, Michael Jackson, până la ducesa Sarah Ferguson.

Emisiunea ei The Oprah Winfrey Show a devenit unul dintre programele cu cele mai mari rate de audiență.

Iar activitatea ei nu s-a oprit doar la televiziune. Oprah este recunoscută și pentru operele ei de caritate remarcabile, direcționate în mod special spre educarea copiilor fără posibilități materiale.

Potrivit LinkedIn, există câteva calități pe care Oprah le are și care ar putea fi o sursă de inspirație pentru orice antreprenor:

 1. Naturalețe – Nu contează că este una dintre cele mai influente personalități ale lumii, pentru toți cei din jur este un om ca toți ceilalți. Fără aere de superioritate, Oprah a înțeles că statutul pe care îl are îl poate folosi pentru a face bine celor din jur.
 2. Relevanță  – Chair dacă are deja 60 de ani, Oprah a știut mereu cum să fie mereu în atenția publicului și să se folosească de cele mai noi mijloace de comunicare pentru a rămâne constant în contact cu cei care o apreciază.
 3. Motivație – O regulă de bază pentru orice lider este aceea că trebuie să fie o sursă de inspirație pentru angajații săi. Oprah are acest talent de a-i motiva pe cei din jurul ei. De altfel, chiar și președintele Barack Obama a lăudată pe vedeta de televiziune spunând că „cea mai mare putere a ei este abilitatea de a vedea tot ce e mai bun în noi”.
 4. Pasiune – Succesul pe care Oprah îl are se datorează pasiunii pe care o are pentru ceea ce înseamnă domeniul divertismentului. Pasiunea ese esențială pentru orice antreprenor. Dacă nu iubești ceea ce faci, scad șansele să realizezi ceva semnificativ.
 5. Perseverență –  Oprah nu a avut de la bun început succes. A trecut și prin experiența de a fi dată afară, a trebuit să accepte chiar și locuri pentru care ea era mai bine pregătită. Dar toate aceste situații au ambiționat-o și au determinat-o să își urmeze visele.
 6. Intuiție – Una dintre folosofiile care funcționează în cazul vedetei de televiziune este cea legată de intuiție. „Intuiția este compasul tău interior. Ori de câte ori trebuie să te consulți cu alții pentru a afla un răspuns, cel mai probabil te îndrepți în direcția greșită”, spune Oprah.
 7. Asumarea riscurilor – Oprah nu s-a temut ca în cariera ei să abordeze subiecte delicate, subiecte care au stârnit controverse, dar tocmai aceste riscuri asumate sunt cele care au ajutat-o să devină un om puternic.
 8. Asumarea responsabilității – Indiferent de statutul atins, Oprah își asumă în continuare responsabilitatea lucrurilor pe care le face. Nu se așteaptă să primească totul pe tavă.
 9. Alegerea prietenilor  – Oprah știe că este foate important să îți alegi prietenii cu grijă. Ea însăși are un număr foarte mic de prieteni, mare parte  fiind cei care i-au fost alături dinainte să devină o mare vedetă. Orice lider are nevoie să fie înconjurați de oameni cu o energie pozitivă în care poate avea încredere și care îi vor fi alături chiar și în timpuri dificile.

Citește și Câteva lecţii de viaţă şi antreprenoriat de la Lupul de pe Wall Street

Istoria inventării laserului – 4 lecții de inovație

 •  
 •  
 •  
 •  
 •