Aristide Blank – poetul bancher care a condus România de la belșug la agonie financiară

Aristide Blank – poetul bancher care a condus Romania de la belsug la agonie financiara 1.png

Despre Aristide Blank se poate spune că a fost omul potrivit la momentul potrivit, știind să-și valorifice relaţiile pentru a obţine beneficii maxime. Deși marii industriași ai României s-au remarcat în perioada interbelică prin inovație, acesta a fost unul dintre acei oameni care a făcut averi considerabile în alte domenii și prin alte mijloace. A beneficiat de contracte cu statul și a rămas cunoscut în istorie datorită rolului pe care l-a avut în dezvoltarea economică a ţării, pentru ca apoi, prin banca Marmorosch să îngenuncheze financiar România.

Banca Marmorosch este una din cele mai vechi bănci din România, fondată inițial sub formă de casă de bancă, în 1848, în contextul renașterii politice și naționale a țării. Sediul ei era într-o căsuță din unul dintre cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului. Fondatorul ei a fost Iacob Marmorosch, care s-a asociat cu bancherul Loebel, iar în 1864 cu Mauriciu Blank.

În 1905, banca a fost transformată în societate pe acțiuni, cu un capital social de 8.000.000 de lei. Ulterior, capitalul a fost sporit până la 125.000.000 de lei. Banca avea relații de afaceri cu puternice grupări bancare germane, austriece, franceze și americane, fiind folosită de către acestea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României. Creşterea economică înregistrată înaintea Primului Război Mondial a contribuit la consolidarea sa.

Cu un rol decisiv în evoluţia Băncii Marmorosch, se spunea că Aristide Blank era un „poet rătăcit în lumea afacerilor”. La origine evreu, acesta s-a născut în anul 1883 și a studiat Dreptul și Științele Economice. A fost primul absolvent român al Academiei de Ştiinţe Comerciale şi Financiare de la Viena. Tatăl său, Mauriciu Blank, a fost unul dintre întemeietorii băncii Marmorosch Blank, a cărei clădire există și astăzi pe Strada Doamnei, din București.

Istoricul Dan Falcan menţionează că: „Banca Marmorosch Blank a luat ființă în 1848. Era o perioadă de renaștere națională, imediat după revoluția din 1848 și un bancher evreu, Iacob Marmorosch a înființat această bancă la care ulterior l-a luat asociat pe tânărul Mauriciu Blank, care când a devenit asociat avea sub 18 ani și practic, după 1870 când bătrânul Marmorosch s-a retras la Viena, unde a și murit, Mauriciu Blank a fost nu doar președintele Consiliului de Administrație, dar să zicem așa, factotumul în această bancă celebră Marmorosch Blank.”

Citeşte şi Povestea lui Max Auschnitt, Regele Oțelului în România și cel mai mare industriaş român, înainte de instaurarea regimului comunist

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •