Blaziu Guban – antreprenorul român cu 5 clase, devenit cel mai mare furnizor de pantofi din țară

Blaziu Guban - antreprenorul roman cu 5 clase, devenit cel mai mare furnizor de pantofi din tara

Poate ați auzit, măcar în treacăt, de numele Blaziu Guban, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români al secolului XX.

Povestea sa de viață este una extrem de interesantă, de la pantofar și inventator, la director de fabrică și antreprenor, Blaziu Gulban s-a evidențiat în istorie, supraviețuind naționalizării, continuându-și activitatea chiar pe timpul unui regim în care afacerile private nu erau deloc privite cu ochi buni.

Blaziu Guban a fost crescut de o familie adoptivă din Oradea, a terminat cinci clase primare, urmând să intre în ucenicie la un atelier de pantofi. La 14 ani, a ieșit cu calificare profesională, o calificare care avea să îi aducă titlul de cel mai cunoscut producător de pantofi.

În 1935, Blaziu inventează o nouă vopsea de ghete și vinde dreptul de fabricare unei companii străine. Banii de pe vânzare au fost temelia primei sale uzine. Deși Blaziu Guban era în plină expansiune antreprenorială, iar regimul comunist se instala, cele două fiind complet incompatibile, acesta reușește să supraviețuiască restricțiilor regimului donând uzinele statului, în schimbul postului de director al întreprinderii Victoria.

Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959. Lucrați manual, pantofii care purtau această marcă au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind destinată exportului. Blaziu Guban a murit în 1978, iar fiul său, Tiberiu Guban, absolvent al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara, care i-a fost și ucenic, i-a urmat la conducere până în 1992, când s-a pensionat.

Cât timp a lucrat în fabrică, Tiberiu Guban a obținut 25 de brevete de invenție, iar în 1956 a început producția de serie a pielii artificiale. La acea vreme, Tiberiu a reușit să facă imitație de piele de șarpe și de crocodil. În prezent, trăiește la Timișoara, oraș al cărui cetățean de onoare este din 2012. Întreprinderea din Timișoara a fost privatizată în 1995 ca societate pe acțiuni, pentru ca, în prezent, pachetul majoritar din acțiunile companiei să fie deținut de fondul de investiții american New Century Holdings, reprezentat în România prin NCH Advisors. De la preluarea fabricii au fost investiți peste 250.000 de euro în procesul de modernizare a liniei de producție și distribuție, potrivit Adevărul.ro

Începând cu 2013, Guban trece printr-un proces de reinventare. Un prim pas pentru înnoirea liniei de producție a fost împărțirea creațiilor în două colecții: Clasic Guban Timișoara și Guban No. 1. Dacă gama Clasic Guban Timișoara poate fi găsită în toate cele 134 de magazine partenere, în 63 dintre orașele României, gama Guban No. 1 are un caracter exclusivist fiind disponibilă doar în magazinul Guban din Băneasa Shopping City, primul din București, deschis în urma unei investiții de 100.000 de euro, dar și pe site-ul companiei. Compania deține un magazin propriu și în Timișoara. În ceea ce privește noile creații, pantofii Guban, îmbină, pe de o parte, tradiția artizanatului românesc cu materiile prime italienești și, de cealaltă parte, adaptează tendințele internaționale la specificul pieței autohtone.

Pantofii Guban creați la cele mai înalte standarde sunt concepuți conform caracteristicilor antropologice, necesităților și gustului specific românesc, toate acestea reprezentând atuuri în confruntarea cu branduri străine celebre, care nu corespund întotdeauna nevoilor româncelor. Fabrica Guban exportă pantofi pentru piețele din Polonia și Canada, iar din 2013, participă la Târgul Internațional de Încălțăminte MICAM de la Milano, devenind furnizor și pentru magazine din Italia, Elveția și Slovenia.

În prezent, piața locală de încălțăminte de damă, incluzând și importurile de încălțăminte este evaluată la 18 milioane de perechi de pantofi pentru toate categoriile de vârstă. În ceea ce privește obiceiul de consum al femeilor din România, o femeie cumpără în medie patru perechi de pantofi pe an, cu două perechi mai puțin decât media europeană. Vechea fabrică Guban, situată pe bulevardul Eroilor de la Tisa din Timişoara, a fost demolată în 2016, activitatea continuând într-o hală amenajată în corpul de clădire ridicat în timpul regimului comunist.

Legenda spune că pantofii „Guban” au fost purtaţi de preşedintele american Harry Truman, de Sophia Loren, Regele Mihai I, Tudor Arghezi, Gheorghiu-Dej, Nicolae și Elena Ceauşescu. De-a lungul timpului, Blaziu Guban, cu experiența sa de chimist, militează pentru realizarea produselor de calitate. Timp de 25 de ani, el studiază crema de ghete superioare, care prelungește cu 50-100% durabilitatea pantofilor. În prezent, cele 80 de modele de pantofi de damă „Guban” încă se fabrică în proporţie de 70% manual.

Alte articole scrise de către Anca Lupescu: Dimitrie Leonida, antreprenorul care a contribuit la progresul României

  • 172
  •  
  •  
  •  
  •