HMA – Compania formată prin încălcarea regulilor

Jack Cator. Sursa: http://www.bbc.com/

Nu sunt mulți oameni care au devenit milionari ca un rezultat direct al obrazniciei în școală, dar Jack Cator este unul dinre ei, scrie bbc.com.

În 2005, Jack Cator avea 16 ani și era furios fiindcă școala la care mergea el în estul Marii Britanii (în Norfolk) a restricționat accesul pe multe site-uri de muzică și jocuri pentru elevi pe calculatoarele din rețea. Previzibil, acesta a încercat să păcălească sistemul. I s-a părut o idee bună și a fost și o provocare pentru el să poată trece de filtrele impuse de școală.

A folosit un site care maschează amprenta digitală a unui calculator și îl transferă printr-un alt server, de obicei localizat peste graniță, permițând astfel userilor să navigheze pe internet anonim. Practic creează o rețea privată virtuală (VPN).

La puțin timp după, sistemul a fost funcțional și Cator putea să se uite la oricâte videoclipuri își dorea pe calculatoarele școlii. Dar curând nici VPN-ul nu l-a mai mulțumit pentru că nu era chiar foarte simplu de utilizat așa că tânărul a trecut la nivelul următor. Așa că i-a venit ideea pentru a crea un program denumit HMA (Hide My Ass), echivalentul expresiei românești: Ține de șase!

În timp, compania sa a devenit una dintre cele mai mari companii VPN fără ajutorul niciunui investitor extern. 10 ani mai târziu, businessul său a fost vândut contra sumei de 40 de milioane de lire sterline către grupul de software AVG.  Cator a rămas CEO.

În ciuda faptului că avea doar 16 ani, Jack Cator știa deja care sunt modurile de a monetiza un produs digital la acea vreme, așa că a profitat de forumuri și de site-urile în ascensiune pentru a-și promova produsul. Banii au început să se adune prin marketing afiliat. În mai puțin de o lună produsul a adunat sute de mii de utilizatori din întreaga lume și numărul noilor clienți creștea exponențial, ceea ce i-a adus adolescentului un venit de 15.000 de lire pe an.

„Am fost surprins că a devenit viral atât de repede. Nu am scris niciodată nici un plan de afacere Am lansat întregul site într-o singură după-amiază.” spune Carter, citat de bbc.com.

Tânărul a urmat, apoi, cursurile universității din Norwich, dar a abandonat în 2009, pentru a se ocupa de HMA, completând produsul cu noi aplicații custom. 2 milioane de useri aveau conturi gratuite, iar 200.000 plăteau pentru servicii premium. Carter deja avea nevoie de angajați. Așa că a ales să lucreze cu freelanceri – un web developer din Kiev și un manager pentru relatii cu clienții din Belgrad cu care păstra legătura prin e-mail. Dar compania creștea și acest sistem de lucru nu mai era aplicabil.

„Dacă regret ceva, acesta este că nu am deschis un birou mai devreme și nu am transformat firma într-una propriu-zisă. Când crești atât de repede, să angajezi doar oameni de la distanță nu este ideal. Apar probleme de încredere. La un moment dat, lucram cu oameni din 7-8 țări diferite și nu îi cunoșteam deloc aproape,” spune Jack.

În 2012, după ce unul dintre colaboratorii săi a încercat să își lanseze un produs similar, Cator a decis că a sosit momentul să deschidă biroul și si-a relocat cei mai vechi membri ai echipei pentru a putea lucra împreună. HMA s-a stability în Soho, Londra, și a deschis și două filiale în Kiev și Belgrad. Astăzi, numără peste 100 de angajați și veniturile companiei se dublează de la an la an.

Produsul este în sine același ca în prima zi: o rețea care permite oamenilor să acceseze site-uri blocate în anumite țări, blocate de companii etc., dar care protejează userii de hackerii care ar putea să vă fure datele personale sau să afle unde locuiți. Aceste companii sunt interzise, la rândul lor, în state precum China sau Iran și au parte și de criticile lor. La fel ca toate celelalte firme similare, și HMA poate fi folosit și de către infractori. Chiar dacă nu poate anticipa cine îi folosește produsul, Cator cooperează foarte bine cu autoritățile, oferindu-le acestora informații când este cazul.

Pentru Jack și firma sa, urmează un nou sprint de succes, acum că AVG a preluat HMA. Cât despre denumirea acesteia, Jack este foarte mândru de ea și este convins că a ajutat enorm la popularizarea produsului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •