Micile business-uri cu papioane au „explodat” în ultimii ani, în România. Sunt ele profitabile? Ce obstacole întâlnesc cei care decid să creeze papioane și să le comercializeze? A devenit papionul un accesoriu din ce în ce mai întâlnit în mediul de afaceri?
Sunt câteva întrebări la care am vrut să ne răspundă mai mulți antreprenori care s-au lansat în afaceri cu papioane: Diana Oancea (Mon Papion), Ghazaleh Emami (ShOOka Design) și Șerban Cătălin (Papion).
Dacă pentru Ghazaleh Emami totul a început ca un hobby, pentru Diana, însă, afacerea cu papioane a pornit în 2011 dintr-un motiv practic: „Trebuia să merg împreună cu prietenul meu la un eveniment și am căutat în tot Bucureștiul un papion decent. În final, m-am rezumat la unul oarecare pentru că nu aveam prea multe opțiuni. După eveniment, mi-am zis «ce-ar fi dacă m-aș apuca să fac papioane?»”.
Din același motiv, practic, a început și Șerban să confecționeze propriile accesorii.
Targetul unei astfel de afaceri variază. Mon Papion creează pentru „oamenii care înțeleg cum un papion schimbă o ținută din punctul de vedere al eleganței” și care pot fi incluși la categoria educație superioară și venituri peste medie.
Șerban face papioane mai ales pentru elevii și studenții care atunci când sunt puși în situația de a alege un accesoriu pentru ținutele de bal, nu au o varietate de opțiuni. „Mi-am propus să integrez papioanele în ținutele tot mai multor oameni, să fac din papion un accesoriu mult mai purtat”, mai spune Șerban.
Targetul lui Ghazaleh Emami „sunt cei care vor să arate bine, non-conformist, chiar și excentric, dar și cei ce vor să își personalizeze ținuta cu ceva unic, creat din materiale calitative și lucrate cu multă atenție”.
Care ar fi profilul purtătorului de papion?
Există un acord în rândul creatorilor de papioane. Cei care poartă papioane sunt „studenți, oameni de afaceri, artiști, vedete, sportivi”, spune Ghazaleh. Sau, așa cum rezumă Diana, „tendințele au făcut ca papionul să fie purtat de către toată lumea, în ultimele trei sezoane”.
Profit și investiții în business-ul cu papioane
Dacă vorbim despre raportul investiții / profit, cei trei antreprenori ne-au explicat că, deocamdată, afacerea cu papioane este în curs de dezvoltare. Dovadă stă faptul că, în 2013, vânzările au mers mai bine decât anul anterior. „În 2013, am ajuns la break-even cu investiția, ba mai mult, am făcut un profit bun. În primăvară și la începutul verii, cred că am atins cele mai mari vânzări”, spune Diana. „Afacerea cu papioane nu este un business din care să ne îmbogățim, însă are potențial și, cu cât o să investim mai mult timp în el, cu atât va crește mai bine și mai frumos”.
Nici pentru Șerban, în prezent, afacerea nu este una cu adevărat profitabilă: „Nu pot să apreciez cât este de profitabilă, suma câștigată deocamdată este minoră. Eu fac lucrul acesta din pasiune și prin asta cred că voi reuși să duc afacerea mai departe. Cea mai mare bucurie a mea e să văd pe cineva pe stradă care poartă un papion creat de mine”.