Mihai Marcu: „Investiţiile MedLife în 2015 – peste 10 mil. euro”

Mihai Marcu

Pentru că de curând, MedLife a anunţat demararea procesului de achiziționare a pachetului majoritar de 55% din grupul de firme Centrul Medical SAMA și Ultratest, i-am solicitat lui Mihai Marcu, Președinte al Consiliului de Administrație MedLife, câteva detalii legate de tranzacţie.

Ce presupune integrarea celor două echipe, din punctul de vedere al culturii lor organizaționale?

Integrarea celor două echipe, respectiv Sama şi Ultratest, în Sistemul Medical MedLife va fi parte a unui amplu proces de rebranding. Vom introduce elemente noi caracteristice grupului MedLife atât în ceea ce privește identitatea vizuală, cât și în ceea ce priveşte cultura organizațională, păstrând, în același timp, elementele importante proprii grupului preluat.

Cine se va ocupa de acest aspect?

Procesul de integrare va fi coordonat de o echipă mixtă, constituită special pentru acest proiect. Din cadrul acesteia, vor face parte atât persoane din MedLife, cât şi din grupurile preluate.

Are loc și o tranziție la nivel managerial?

Nu.

Aţi declarat că intenționați și o extindere la nivel regional. Ce țări sau companii vizați?

Deocamdată, intenţia noastră este să ne consolidăm poziţia la nivel naţional. În acest sens, avem în plan mai multe proiecte de tip green field şi câteva achiziţii la nivel regional. Valoarea estimată a investiţiilor pentru acest an este de peste 10 milioane de euro.

Cum vedeți economia românească, în general, în 2015?

În ansamblu, evoluţia economică va fi una pozitivă, cu o creştere estimată în jurul valorii de 3-3,5%.

Dar din punct de vedere antreprenorial? Ce riscuri, ce oportunități există?

Din punct de vedere antreprenorial, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, dar sperăm să se întâmple acest lucru în perioada care urmează. Tocmai din acest considerent, mediul de business propune o strategie scurtă şi eficientă, bazată pe cinci principii generale:

(1) creşterea gradului de implicare a antreprenorilor în găsirea de soluţii generale de dezvoltare şi în iniţiativele autorităţilor;

(2) concentrarea programelor de antreprenoriat pe câteva domenii şi teritorii importante pentru economie;

(3) scheme de ajutor din bani publici în antreprenoriat, numai în legătură obligatorie cu educaţia antreprenorială, mentorat şi pregătire profesională;

(4) multiplicarea investiţiilor statului în antreprenoriat, prin implicarea fondurilor private şi prin acordarea banilor nu ca grant ci, mai degrabă, ca imprumut (tip revolving) şi

(5) simplificarea, debirocratizarea şi digitalizarea administraţiei publice.

Ce așteptări aveți de la autoritățile române, pentru anul acesta? (facilități, fiscalitate, legislație etc.).

Aşteptăm mai multă predictibilitate. De la an la an, tot ceea ce înseamnă legislaţie secundară în spitale se modifică. Predictibilitatea e foarte mică. Noi trebuie să ne finanţăm pe termen lung, pe o perioadă de 10-12 ani, şi nu ştim ce se va întâmpla cu o parte din cifra noastră de afaceri anul viitor, atâta timp cât statul poate face modificări de la o oră la alta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •