Tineri antreprenori români – Sportul, calea spre o afacere de succes în Marea Britanie

Se ia o idee de moment, o tânără care și-a dorit să schimbe lumea în care trăiește și câțiva oameni care cred  în conceptul ei. Așa ia naștere o afacere de succes.

Irina Alionte, la doar 25 de ani, are o afacere de fitness în Marea Britanie, prin care le propune celor interesați  să facă exerciții  fizice în spații mai puțin convenționale.

Club Cardio, așa cum și-a numit business-ul, are doar un an de existență, dar s-a dezvoltat rapid. Secretul?  Pasiunea.

I-am adresat Irinei câteva întrebări pentru a înțelege cum poate un tânăr să pornească o afacere, dar și de ce a preferat ca aceasta să ia naștere în Marea Britanie și nu în România.

La doar 25 de ani ai o afacere în domeniul fitness. Concret, prin ce se diferențiază ea de alte afaceri de acest gen?

Ideea Club Cardio a pornit de la pasiunea mea pentru dans. Atât eu, cât și prietenele mele iubeam dansul, însă aveam o serie de nemulțumiri: de ce e așa multă lumină în sălile de cardio? De ce sunt așa multe oglinzi în aceste săli? Aceste două constante în sălile de sport te fac să te simți privită, studiată, în mijlocul atenției. Și cine își dorește așa ceva la prima oră de cardio? Deci, un loc întunecat, fără oglinzi și alte zeci de ochi care te urmăresc. Asta îmi doream!

În același timp, sunt multe persoane cărora nu le place sportul și refuză simpla idee de a face mișcare, dar  le place să danseze. Așa s-a născut Club Cardio! O combinație între petrecerea cu prietenii de sâmbătă seara din club și ora de cardio pe care o amâni de foarte mult timp. Orele se țin în cluburile din campus, scena este ocupată de antrenor, luminile sunt difuze și muzica este la volum mare – fiecare se poate mișca în voie, fără să se simtă urmărit.

Cred că acestea sunt cele două mari diferențe între Club Cardio și alte business-uri din sectorul acesta: scopul principal – creșterea încrederii în sine, prin încurajarea acelor persoane care nu se simțeau atrase de sport, dar cărora le place să danseze – și combinația unică dintre atmosfera de club și ora de cardio.

De ce ai ales Marea Britanie pentru a deschide o afacere?

Planul inițial a fost să plec la studii în Marea Britanie, să mă încarc cu un pachet de tehnici și cunoștințe pe care să le aduc în țară și să le aplic afacerii de familie pe care o aveam. Când am plecat la master în Marea Britanie nici nu mi-a trecut prin gând că, la puțin timp după terminarea studiilor, voi reuși să îmi transform visul în realitate chiar acolo. Ideea mi-a venit pe când eram studentă acolo. Ea se potrivea foarte bine cu sistemul lor de campus studențesc – într-un singur loc sunt atât căminele pentru studenți, cât și spațiile de entertainment (cluburi, săli de sport, restaurante etc).

Ideea s-a născut și a fost dezvoltată pentru sistemul de acolo, cu ajutorul celui mai mare program de susținere a tinerilor antreprenori din Marea Britanie, Rockstar Youth. Prin intermediul acestui program am primit finanțare pentru a pune bazele business-ului, dar mai ales mentoring de la antreprenori de succes, care te ajută să treci peste obstacolele din piață și peste barierele pe care ți le impui singur pentru că simți că nu ai suficientă experiență.

Care ar fi diferențele între antreprenoriatul în România și cel din Marea Britanie?

Cred că diferența majoră este sprijinul instituțional, mai exact, lipsa lui în România. Tinerii români care își doresc să dezvolte un business pe cont propriu se lovesc de atât de multe bariere – de la cele sociale, de genul “ești prea tânăr pentru a deschide afacerea ta”, până la cele strict economice: programele de finanțare sunt aproape inexistente, iar cele care există sunt îngreunate de birocrație și corupție – astfel încât aceștia preferă să amâne momentul sau să renunțe de tot la idee.

În același timp, există și o diferență profundă de mentalitate și atitudine față de creativitate și, din nou, încrederea în propriile forțe: tinerii britanci sunt îndemnați de mici să-și dezvolte pasiunile, să studieze în domeniul care le suscită cel mai mult interesul, pentru ca, în final, dacă vor, să-și transforme pasiunea în business. Sunt îndemnați să încerce drumul antreprenoriatului, fiind sprijiniți de familie, prieteni și de sistem.

În schimb, la noi, sistemul de învățământ este standard până la liceu, iar creativitatea și aptitudinile elevilor nu sunt exploatate. Părinții sunt precauți cu viitorul copilului lor și rareori le recomandă “calea cea grea”, pavată cu riscuri și incertitudini de tot felul.

Cu toate acestea, simt că lucrurile sunt pe cale să se schimbe și la noi. În ultimul timp, statul și mediul privat au creat câteva programe de finanțare, citim tot mai multe povești de succes ale tinerilor antreprenori și, un aspect foarte important, creativitatea românilor a ajuns să fie premiată în tot mai multe domenii. Suntem pe drumul cel bun, cu siguranță.

 Ai crescut într-o familie de antreprenori. Ce lecții de viață sau de afaceri ai învățat din familie?

Cred că cea mai importantă este aceea de a face lucrurile cu pasiune. Dacă nu iubești ceea ce faci, nu are sens să-ți investești tot timpul (și banii) într-un proiect care nu-ți aduce plăcere. Mama a fost profesoară de engleză și a dezvoltat un centru de învățare a limbii engleze – un exemplu perfect de pasiune transformată în business.

O altă lecție este să perseverezi. Fără dedicare totală nu ai cum să ai succes. Asta înseamnă acțiuni consistente care să te aducă mai aproape de scopurile tale.

Și, în final, am învățat să fiu sinceră cu mine și cu cei din jurul meu. Este foarte important să știi cine ești și ce vrei de la tine. Mi-am dat seama că, pe cât de important e, pe atât de greu este să afli răspunsul la aceste întrebări. Așa că, am grijă ca tot ceea ce fac să fie în acord cu ceea ce știu despre mine la momentul respectiv – nu mă mint singură, pe mine, și nici pe ceilalți.

Citește și Cum arătau primele schițe ale celor mai mari afaceri

Care crezi că ar fi cheia succesului tău?

Cred că cea mai mare influență a avut-o mama mea, care a reuşit să îşi schimbe traiectoria profesională si să-și transforme pasiunea în business – din profesoară de limba engleză a devenit o femeie de afaceri de succes, după ce a fondat în urma cu 11 ani centrul de învățare a limbii engleze Shakespeare School.

Simplul fapt că am fost alături de ea, din momentul în care a pus bazele Shakespeare School, mi-a dat încrederea că se poate să faci din succes ceva tangibil. Eu am crescut, practic, cu afacerea de familie, observând cum se dezvoltă tot mai mult. Știam astfel că drumul antreprenorial nu e ușor și că e nevoie de multă muncă și determinare pentru a reuși.

Ce calități crezi că trebuie să aibă un antreprenor pentru a avea o afacere prosperă?

În primul rând, trebuie să aibă încredere în sine, să fie capabil să delege și să fie un bun psiholog. Oamenii din jurul tău sunt foarte importanți atunci când vrei să dezvolți o afacere, așadar, este esențial să te înconjori de oameni asemenea ție – cu opinii proprii, dar capabili să-ți înțeleagă și să-ți împărtășească visul.

Totodată, cred că este foarte important să-și cunoască în detaliu domeniul în care activează. Trebuie să fie realist și să-și accepte competiția, să-i urmărească pe cei mai buni și să învețe de la ei. Invidia sau egocentrismul nu ajută pe nimeni, mai ales când vorbim despre start-up-uri.

Și, în final, revin la cele de mai sus, să fie pasionat de ceea ce face. Dragostea față de proiectul tău te va ajuta în fiecare moment, cu precădere în cele în care simți că vrei să renunți.

Citește și  5 lecții pentru antreprenori de la Friedrich Nietzsche

În martie, organizezi o conferință la care participă și mentorii tăi din Marea Britanie. Ce recomandări ai primit de la ei, recomandări care ți-au fost de folos în afacerea pe care o deții?

Ideea acestei conferințe a venit tocmai în urma discuțiilor pe care le-am avut cu mentorii mei, cei trei speakeri la eveniment (Tosin Ogunnusi, Ketan Makwana, Justin Devonshire), când am realizat că în România sunt foarte mulți tineri, ca mine, care vor să facă mai mult în carieră și în viața personală, iar un astfel de eveniment ar putea fi primul lor pas. Și în acest proiect au fost alături de mine de la început, m-au încurajat să-l organizez și mi-au împărtășit din experiențele lor.

Punctual, cele mai importante lecții învățate de la cei trei mentori:

Tosin Ogunnusi m-a învățat să-mi pun întrebări, multe, foarte multe. Bineînțeles, întrebări despre mine și despre dorințele mele – la care cu toții știm cât de dificil este să găsești răspunsuri și, mai ales, să ți le asumi. Ești pregătit să faci tot ceea ce e necesar pentru a atinge succesul? Ce te face cu adevărat fericit? Care este scopul vieții tale? Cum îți imaginezi viitorul tău? La ce trebuie să renunți pentru a-ți urma visul? Aceste întrebări și multe altele m-au ajutat să-mi structurez ideile și să-mi stabilesc obiective măsurabile.

Tosin este Empowerment Coach-ul numărul 1 în Marea Britanie, care a învățat și ajutat mii de oameni din toată lumea să-și găsească forța interioară pentru a reuși să depășească și cele mai dificile momente din viață. Atelierele susținute de Tosin sunt menite să-i ajute pe participanți să-și înfrângă cele mai mari temeri prin acțiuni interactive, experiențiale, precum mersul pe sticlă, mersul pe jar sau boardbreaking.

Ketan Makwana mi-a spus așa: “Orice faci, nu o face pentru a dovedi ceva cuiva. Fă-o numai pentru tine”. Acest sfat m-a ajutat să mă concentrez pe obiectivele mele de business și să nu dau ascultare criticilor. Mereu vor fi persoane în jurul tău care vor fi răutăcioase, important este să-ți păstrezi atitudinea pozitivă și să te dedici proiectelor tale.

Ketan este directorul de operațiuni pentru Rockstar Youth, una dintre cele mai importante organizații de mentoring și finanțare din Marea Britanie, care a reușit să ofere finanțare de peste 8 miloane de euro pentru 1.300 de start-up-uri dezvoltate de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Totodată, a pus bazele Youth Enterprise Live, un proiect susținut de Primul Ministru David Cameron, în care tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani pot să-și expună opiniile cu privire la educație, condițiile de angajare și companii.

De la Justin Devonshire am învățat să gândesc și să văd lucrurile în perspectivă. El mi-a spus așa: “Nu crede că trebuie să faci ceva anume pentru a face lucrurile să meargă. Trebuie să te comporți ca și cum ai deja tot ceea ce-ți dorești ”. Formularea la prezent a visurilor îți dă o putere neașteptată.

Gândește-te că, în loc să spui “Îmi doresc să dezvolt un proiect nou”, spui “Dezvolt un proiect nou”. Astfel ești obligat să vezi lucrurile în perspectivă, să-ți analizezi posibilitățile și să faci pașii corecți pentru afacerea ta.

Justin este antreprenor și Personal Success Coach, și, la puțin timp după ce a împlinit 20 de ani, s-a mutat în Cipru și a pus bazele propriului business. El a reușit ca, în mai puțin de un an, să creeze unul dintre cele mai de succes programe de fitness din țară, ajungând să vândă franciza proiectului și în Marea Britanie.

La 25 de ani ai propria ta afacere. Ce planuri ai pentru când vei împlini 30 de ani?

Îmi doresc foarte mult să dezvolt această afacere și să ajut cât mai multe persoane să-și crească încrederea în propriile forțe. Sunt convinsă ca atitudinea pozitivă te poate ajuta să muți munți!

Totodată, sper ca prin evenimentul Born2Succeed să inspir și să pun bazele unei noi generații de tineri. Îmi imaginez că peste 5 ani vom vorbi despre o comunitate a tinerilor de succes din România, care este motivată să își depășească limitele și obstacolele ce stau în calea propriului lor succes, sprijinită de instituțiile statului și apreciată pentru aportul adus economiei locale.

Ce exerciții fizice recomanzi celor care au un program încărcat, petrec multe ore la birou, dar care își doresc, în același timp, să includă și sportul în regimul lor de viață?

În mod normal, pentru publicul din Marea Britanie, aș spune Cardio Club. Dar, pentru cei din România, recomand cu drag dansul – în orice formă și în orice spațiu. Poți dansa și acasă: câteva minute dimineața, înainte de a merge la muncă, și te vei încărca cu energie pozitivă. Sau seara, după o zi mohorâtă. Mai apoi, înscrierea la un curs de dans mai exotic (tango, salsa, etc.) te poate ajuta nu numai să faci mișcare, dar și să cunoști oameni noi și să te bucuri de experiențe noi.