Peste 60.000 de firme s-au “evaporat” din economie în 2019

Analiză Sierra Quadrant

Într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecințe semnificative pe lanțul economic.

Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată fiind de natură să ducă la blocarea activității, dispariția a zeci de mii de firme poate avea consecințe semnificative.

Statisticile de la Registrul Comerțului, consultate de Sierra Quadrant, arată că, în primele cinci luni din acest an, peste 62.000 de firme și PFA-uri au fost radiate, cu 75,66% mai multe decât în perioada ianuarie-mai 2018 (35.597).

Multe dintre ele au fost radiate din oficiu, pentru că nu și-au redus clasele de activități în termenul stabilit de lege, la 5 în cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi respectiv la maxim 10 in cazul Intreprinderilor Individuale (II). Altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări.

“Sunt, în general, microîntreprinderi și firme mici, fără putere financiară și care nu reușesc să facă față provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o firmă mică, care are șanse extrem de reduse să obțină o linie de finanțare, supraviețuirea ține de un fir de ață, de modul în care reușește să își asigure cash-flow-ul. Puși în fața unor astfel de provocări, mulți aleg să renunțe la business”, afirmă experții de la Sierra Quadrant.

Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în București (6572), în creștere cu peste 1.000 față de perioada similară din anul trecut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •