Companiile trebuie să se pregătească pentru Brexit!

Companiile trebuie sa se pregateasca pentru Brexit

2. Companiile trebuie să își elaboreze propriul plan pentru Brexit

„Sunt anumite companii sau domenii economice unde ne așteptăm la un impact direct. Având în vedere acest impact, fiecare companie potențial afectată trebuie să întreprindă un proces de verificare (due diligence) al activităților și proceselor interne, în scopul identificării acelor arii legate direct sau indirect de Marea Britanie sau de legea engleză”, spune Georgiana Evi, avocat asociat în cadrul practicii de Banking & Finance și Piețe de Capital din cadrul Clifford Chance Badea.

„De exemplu, dacă depind în lanțul de producție/ furnizare de produse din Marea Britanie sau exportă în Marea Britanie; dacă în procesul de prelucrare al datelor personale transmit date în Marea Britanie; dacă primesc servicii reglementate de la entități din Marea Britanie (de finanțare și nu numai); dacă au valori mobiliare sau investesc în valori mobiliare listate la Bursa de Valori din Londra, dacă au contracte supuse legii engleze sau jurisdicției instanțelor din Marea Britanie; dacă au în management sau în echipă angajați cetățeni britanici. În funcție de rezultatul acestor verificări, trebuie identificate și implementate măsurile corespunzătoare.”

3. Brexit-ul poate însemna și oportunități pentru companiile din România

În continuare acestui plan, companiile pot identifica și zone de piață pe care pot să apară oportunități de business, în momentul în care concurența britanică de pe piața comună se va diminua (de exemplu în domeniul produselor alimentare).

La nivel local, biroul Clifford Chance acordă în acest moment asistență clienților pe aspecte de reglementare (servicii bancare și de plată, servicii de investiții financiare, protecția datelor cu caracter personal), precum și aspecte contractuale.

Încă de la momentul în care Marea Britanie a anunțat intenția de a realiza un referendum pe tema Brexit, Clifford Chance a înființat un Brexit HUB prin care analizează evoluția întregului proces, precum și implicațiile acestuia asupra peisajului economic și relației dintre blocul european și Marea Britanie. Aceste eforturi au fost recunoscute de către mediul de afaceri londonez, firma globală primind în luna februarie premiul Risk Advisory (Brexit) Firm – Specialist of the Year, în cadrul Premiilor The Legal 500 UK 2019. 

„Mindset-ul nostru este să anticipăm și să fim proactivi pe toate subiectele relevante care setează agenda publică la nivel global, pentru a ne pregăti clienții pentru orice scenariu,” spune Daniel Badea, Managing Partner al biroului de la București. „Cu siguranță, Brexit va genera o jurisprudență complet nouă în multe domenii. Cel mai recent exemplu este victoria uriașă a colegilor din Londra care va influența de acum înainte practica judiciară – vorbim despre câștigarea în instanță a unui proces pentru Canary Wharf Group în valoare de 500 milioane lire sterline împotriva Agenției Europene a Medicamentelor (AEM), în baza căreia AEM nu poate rezilia contractul de închiriere invocând un eveniment neașteptat – respectiv Brexit. Este o decizie extrem de importantă, care va influența și alte procese similare”.  

Scenariile Brexit, implicațiile asupra mediului de business, riscurile și oportunitățile pentru companiile românești din diferite sectoare au fost discutate în cadrul unui seminar organizat săptămâna trecută de Clifford Chance Badea, cu participarea echipei locale și sprijinul echipei globale, prin intermediul lui Gail Orton (Head of EU Public Policy).

La discuții au participat companii din industrii cheie precum bancară, asigurări, fonduri de investiții, imobiliară, energie, petrol & gaze, tehnologie, industria alimentară, agribusiness. Agenda a atins subiecte precum impactul asupra contractelor comerciale, alegerea legii aplicabile contractelor, protecției datelor cu caracter personal, sectorului serviciilor financiare, în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

Foto: Pixabay

Citește și Pregătiri pentru un “Brexit dur” – implicații imediate pentru afacerile din România