Cum îți protejezi cei mai buni angajaţi de la epuizare.

Cum iti protejezi cei mai buni angajati de la epuizare.

Un studiu realizat pe parcursul a cinci ani a constatat că sănătatea mentală a 20% dintre liderii de top în afaceri din Marea Britanie sunt afectaţi de epuizare.

Este ușor să dai vina pentru starea de epuizare chiar pe cei care au performanțe înalte. În final, stereotipul este că aceștia acceptă mai mult de lucru chiar și atunci când sunt deja la capacitate maximă. Ei pun în mod normal munca pe primul loc, anulând angajamentele personale pentru a-și termina treaba.

În timp ce astfel de obiceiuri pot fi parțial de vină, aceasta nu este povestea completă. Multe companii și lideri se angajează în trei practici comune, adesea în necunoștință de cauză, care îi fac pe cei mai performanți angajaţi să fie predispuși la epuizare:

Atribuirea celor mai grele proiecte, celor mai performanţi angajaţi. Cea mai evidentă diferență dintre cei care au performanțe înalte și colegii lor este că celor mai performanți angajaţi le sunt alocate încontinuu cele mai grele proiecte. Problema este că dacă vei apela mereu la același grup mic de oameni, atunci când ai un proiect dificil, vei risca să îi epuizezi.

Exploatarea celor mai performanţi angajaţi pentru a compensa pentru cei mai slabi membri ai echipei. Atunci când ești văzut ca un angajat performant, se așteaptă de la tine să îi susții pe cei mai puţin capabili și să-i ghidezi pe alții. De multe ori, angajaţii exemplari petrec mult timp încercând să-i pregătească și să-i îndrume pe ceilalţi și să preia mare pare din munca lor atunci când aceștia se chinuie să o rezolve. În timp ce mulți angajaţi de top se bucură de oportunitatea de a-i îndruma pe alţii, ei încep să se simtă nemulțumiți dacă observă că superiorul lor îi protejează pe cei mai puţin performanți.

Ocuparea timpului angajaţilor performanți cu alte mici activităţi, fără legătură cu munca lor de bază. Poziţia de angajat exemplar vine la pachet cu alte cerințe din partea celorlalţi, pentru a le fi mentor sau sprijin în diverse proiecte pe care le desfășoară. Poţi fi rugat să ajuţi în diferite moduri, minore, dar consumatoare de timp: să pregătești un grafic, să inserezi un film într-o prezentare, să adaugi o postare nouă. Deși această problemă este deseori încadrată ca o problemă personală pentru persoanele care nu știu cum să stabilească limite sau să spună nu, este mai cinstit văzută ca o problemă organizațională atunci când cei mai harnici oameni sunt „răsplătiți” cu mai multă muncă.

Citește și Cum putem scăpa de stres?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •