Nokia amenință că va părăsi piața din India

Nokia amenință că va părăsi piața din India

Nokia a trimis recent o scrisoare către Guvernul indian prin care atrage atenția că piața din India a devenit cea mai puțin favorabilă pentru afacerile desfășurate de compania finlandeză de comunicații mobile. În consecință, Nokia plănuiește o mutare mult mai avantajoasă în China, informează slashgear.com.

Scrisoarea a fost trimisă după ce, la începutul anului, autoritățile fiscale indiene au stabilit că ar fi avut de recuperat de la fabrica Nokia din India aproximativ 542 milioane de dolari. Publicația The Indian Express a precizat, legat de acest subiect, că Nokia a cerut să se facă investigațiile necesare pentru a evita o decizie drastică de a se retrage de pe piața indiană.

Avertizarea dată de Nokia vine într-o perioadă dificilă pentru India. Investițiile au scăzut, rupia s-a depreciat, iar deficitul de cont curent a crescut și el.

Nokia nu este singura companie care se confruntă cu probleme legate de taxe în India. Cadbury Royal Dutch Shell și Vodafone au și ele dispute financiare.

Pe lângă problema celor peste 500 de milioane pe care compania finlandeză le-ar avea de achitat, Nokia duce tratative pentru ca software-urile descărcate pe mobilele lor în India să fie taxate în Finlanda, pe baza unui acord bilateral, acord care nu este agreat în acest moment de cu autoritățile indiene.