Specialiștii KPMG discută cele mai noi, dar și viitoarele schimbări fiscale, pe 27 mai, la București

Acest model de mobilitate internationala a angajatilor are anumite beneficii atat pentru angajat cat si pentru companie.

Sistemul fiscal din România continuă să fie foarte volatil, deseori schimbările nefiind anunțate în prealabil și devenind aplicabile imediat. Totodată, întrucât presiunile bugetare devin tot mai stringente, autoritățile fiscale din întreaga lume sunt tot mai stricte atât în ceea ce privește aplicarea legislației existente, cât şi în identificarea unor noi metode pentru a combate evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă. Prin urmare, este esențial pentru companii nu doar să cunoască prevederile legislative existente care le sunt aplicabile, ci și să fie la curent cu orice modificări apărute, într-un timp cât mai scurt. Sunt nevoite, de asemenea, să încerce să anticipeze potențiale schimbări care ar putea apărea în viitor. O companie ai cărei factori de decizie sunt bine informați asupra aspectelor fiscale ce pot influența afacerea, este mult mai în măsură să realizeze proiecții financiare mai precise şi să dețină un avantaj competitiv pe piață.

Conferința Internațională în domeniul fiscal susținută de KPMG în data de 27 mai 2013, la hotelul Radisson din București, are ca scop evidențierea unor tendințe în domeniul fiscal. Evenimentul va aduce împreună specialiști în domeniul taxelor atât din KPMG România, cât şi reprezentanți ai birourilor KPMG din Belgia, OIanda şi Germania, care vor susține prezentări şi vor răspunde la întrebări din partea participanților.

Schimbările așteptate

În prima sesiune vor fi analizate unele schimbări majore ce sunt așteptate în legislația fiscală din Romania în viitorul apropiat. În prezent, Guvernul României desfășoară un proces de rescriere a Codului Fiscal (se așteaptă ca o primă versiune să fie disponibilă până la sfârșitul lunii iunie 2013, urmând să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014) şi totodată de introducere a unor concepte noi în legislația fiscală românească, cum ar fi un regim fiscal favorabil pentru societăţile de tip holding, transparenţa fiscală, precum şi noi reguli privind impozitarea câștigurilor din capital. Totodată, specialiștii KPMG se așteaptă la controale mai stricte din partea autorităţilor fiscale, orientate în special pe anumite sectoare de activitate considerate a avea un risc ridicat de evaziune fiscală.

Autoritățile române nu acţionează solitar la nivel european în efortul de a combate evaziunea fiscală. Autoritățile fiscale din întreaga lume sunt preocupate de acest aspect, subiectul urmând a fi discutat în cadrul conferinței pentru a evidenția tendințele din acest domeniu la nivel internațional. Având în vedere atenția sporită acordată în prezent acestui subiect, companiile vor trebui să aibă în vedere evitarea planificării fiscale agresive, care poate genera riscul de apariție a unor datorii fiscale neașteptate, inclusiv penalităţi, precum şi de posibile acuzații în instanță. Riscurile reputaţionale care ar putea apărea în urma acestor acțiuni nu sunt nici ele de neglijat, având în vedere atenția sporită acordată de către presă acestui domeniu în ultima perioadă. Robert van der Jagt, Partener la biroul KPMG din Olanda și Președinte al KPMG’s EU Tax Center, și Barry Larking, Director la biroul KPMG din Olanda, vor vorbi participanților despre ultimele evoluții la nivelul Uniunii Europene.

A doua sesiune se va concentra pe costurile fiscale ale companiilor în legătură cu forța de muncă angajată. Discuții aprinse au fost purtate recent despre posibilitatea reducerii de către Guvernul României a contribuțiilor sociale sau a cotei de TVA, având în vedere şi competitivitatea României pe piața muncii în ceea ce privește personalul înalt calificat. Studii realizate de KPMG la nivel internațional în legătură cu impozitarea efectivă, precum şi cotele contribuțiilor sociale, au arătat că totalul costurilor cu impozitul pe venit şi contribuțiile sociale sunt mai ridicate în România comparativ cu alte ţări europene și astfel s-a pus problema dacă acest lucru influențează negativ investițiile străine, precum şi atragerea personalului calificat. Implicațiile fiscale generate de mobilitatea internațională a salariaților, precum şi ultimele tendințe privind abordarea la nivel global a companiilor în acest domeniu vor fi examinate de către Rene Philips, Partener și liderul global al departamentului KPMG International Executive Services.

Legislația vamală la nivelul Uniunii Europene este în prezent în curs de revizuire, un nou Cod Vamal Comunitar urmând a fi implementat. Noile prevederi legislative vor oferi unele avantaje fiscale, precum amânarea plății TVA de către Operatorii Economici Autorizați şi totodată vor încerca să combată comerțul ilicit într-o manieră mai eficace. Kay Masorsky, Partener în cadrul departamentului de Vamă şi Comerț al KPMG în Germania, va prezenta o imagine de ansamblu a ultimelor prevederi în acest domeniu, şi va discuta despre acordurile de liber schimb ce sunt negociate în prezent de către Uniunea Europeană cu Statele Unite ale Americii și cu alte ţări. Totodată, se va discuta şi despre pregătirile de aderare a Croației la Uniunea Europeană.

După cum menționează şi Mădălina Racoviţan, Partener al KPMG în România: “Acest eveniment va fi util pentru orice companie prezentă în România sau în restul Uniunii Europene. Va fi prezentată o imagine de ansamblu asupra modificărilor legislative recente şi așteptărilor noastre în viitorul apropiat, şi vor fi discutate în detaliu o serie de subiecte specifice. Totodată, participanții vor avea posibilitatea să adreseze întrebări despre problemele fiscale cu care se confruntă. Mă aștept ca acest eveniment sa fie de interes major pentru toți participanții.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •