Cum şi de ce trebuie evitate riscurile?

riscurile exista pretutindeni

Trăim periculos, oricât de mult sau de puţin ne-ar plăcea asta. În materie de distracţie, e posibil ca unora dintre noi să le priască adrenalina experienţelor extreme, dar, când vine vorba despre business, nimănui nu-i place să rişte.

Asta nu înseamnă, însă, că riscurile nu există pretutindeni sau că le putem evita sistematic. De aceea, am pus pe ordinea de zi o discuţie despre relaţia în care ne aflăm cu potenţialele ameninţări, vrând să aflăm cu ce categorii de riscuri avem de-a face, care sunt abordările posibile şi care este gradul de expunere la care sunt dispuşi managerii şi antreprenorii români.

În percepţia acestora, riscurile generale domină lista pericolelor pe care le resimt decidenţii din economia privată. Iar în această categorie se includ contextul geopolitic agitat, instabilitatea legislativă şi fiscală, lipsa de predictibilitate, ruptura dintre sistemul educaţional şi economia reală, influenţa politicului asupra mediului privat. Lor li se adaugă, coborând la nivelul pieţei, bătălia la raft: mulţi agenţi economici, în lipsa altei strategii de supravieţuire, au redus preţurile şi, implicit, calitatea produselor sau serviciilor. Se vorbeşte astfel despre „cameleonismul pieţei româneşti”. Drept consecinţă, s-a creat o nedreaptă concurenţă pe buzunarul clientului. Acesta, la rândul său, şi-a pierdut încrederea în ceea ce i se oferă. De altfel, scăderea încrederii a devenit un fenomen endemic în mediul românesc de afaceri şi este menţionat printre factorii de risc de către aproape toţi cei cu care am discutat.

La nivel de organizaţii şi de oameni, ca riscuri, sunt menţionate migraţia forţei de muncă calificate, cu consecinţe dramatice asupra întregii activităţi, şi absenţa abilităţilor manageriale. Această observaţie este, poate, cel mai surprinzător dintre riscurile inventariate de noi, pentru că, în alte împrejurări, am primit nenumărate asigurări că eşalonul managerial stă foarte bine la acest capitol.

În privinţa felului în care sunt abordate ameninţările, trebuie remarcat că majoritatea companiilor care se respectă au implementat un sistem de management al riscului şi întreprind, de asemenea, acţiuni de prevenire a apariţiei riscurilor.

Citiţi consideraţiile câtorva manageri pe acest subiect: În analiza riscului, este esenţial modelul cauză-efectNu există vreun domeniu ferit de riscuriCum măsori riscul afacerii tale?

(Foto: pastalane™, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •