Liberi, dar, mai ales, responsabili!

Liberu, dar mai ales responsabili

Chiar dacă unii consideră neavenită punerea libertății și responsabilității pe cele două talere ale balanței, eu rămân la părerea că merită să le cântărim în felul acesta, din când în când. Iar asta din mai multe motive.

Unu. Pentru că de prea multe ori aud invocându-se nevoia de a scăpa de șefi despotici sau de programul rigid de lucru atunci când se alege calea antreprenoriatului! De ca și cum a-ți face propria afacere n-ar însemna nici o răspundere, nici un deadline, nici o obligație, ci doar o dulce și senină libertate.

Doi. Pentru că întâlnesc suficient de mulți tineri și nu numai care visează să fie liberi la nesfârșit, înțelegând prin asta starea perpetuă de grație în care n-au de ce să-și pună ceasul să sune, n-au nimic de făcut și pe nimeni care să depindă de ei. Nu e sănătoasă nici pentru ei, nici pentru cei din jur părerea că acolo unde se termină libertatea începe responsabilitatea și viceversa. Și că, deci, a-ți dori să fii liber presupune să nu răspunzi de nimic.

Trei. Nu în ultimul rând, am pus pe cântar libertatea și responsabilitatea pentru a afla cum înțeleg decidenții din mediul de business să se poziționeze față de oamenii lor, în relația cu aceste două valori. Altfel spus, am vrut să vedem dacă prețul pentru responsabilitățile tot mai mari este o libertate mereu mai mică
ori dimpotrivă.

Veți vedea pe parcursul revistei că provocarea a meritat: nu avem pe subiectul deschis doar opinii și perspective foarte diferite, ci și exerciții de stil inedite, care așteaptă să fie gustate de cititori.

Nu pot încheia aceste rânduri fără o observație personală și un îndemn, legate de faptul că revista va apărea pe piață exact între primul și al doilea tur de alegeri prezidențiale: e adevărat că suntem liberi să decidem dacă votăm sau nu, dar avem responsabilitatea să o facem. Pentru că doar asumându-ne o opțiune, bună-rea, putem râvni sau merita libertatea.

(Foto: Carlo Cabanilla, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •