Ce exerciții trebuie să faceți pentru a vă consolida abilitățile de gândire critică

5 exercitii pentru a va consolida abilitatile de gandire critica

Gândirea critică este importantă la locul de muncă, deoarece se aplică în toate nivelurile unei organizații, dar mai ales pentru antreprenori și manageri, care se găsesc deseori în postura de a lua decizii și de a rezolva problemele inerente domeniului lor de competență.

Această abilitate este esențială în afaceri, deoarece activează partea rațională a creierului, ceea ce ajută la analizarea faptelor în mod obiectiv și la luarea unei decizii corecte.

Iată câteva exerciții practice, care pot să vă ajute să vă consolidați abilitățile de analiză critică:

1. Citiți despre ceilalți lideri, despre provocările cu care s-au confruntat și despre modul în care le-au rezolvat. Probabil aveți deja o serie de titluri tăiate de pe lista cărților de dezvoltare a competențelor practice, dar vă recomandăm și e-book-urile Manager Express. Pentru dezvoltarea abilităților „soft”, găsiți subiecte și autori care vă expun la idei noi și vă provoacă să gândiți altfel. În acest sens, vă încurajăm să „răsfoiți” biblioteca noastră, pe care o actualizăm frecvent cu sugestii de cărți dedicate angajaților, managerilor și antreprenorilor.

2. Exercitați-vă abilitățile de gândire critică prin analizarea concurenței. Este chiar indicat să vă urmăriți concurența. Încercați să extrageți cele mai importante aspecte ale strategiilor competitorilor. Analizați-le publicul-țintă și ce le influențează câștigurile sau pierderile. Faceți același lucru în cadrul organizației voastre, pentru a identifica noi oportunități.

 3. Aflați ce îi ține treji pe directorii din compania voastră. Purtați discuții informale cu privire la strategia și direcția firmei. Încercați să înțelegeți cum văd ei cele mai mari provocări pentru companie, care ar fi strategia ideală și acțiunile-cheie necesare. Veți avea o perspectivă obiectivă asupra chestiunilor importante care țin de viitorul companiei.

4. Ghidați-vă echipa prin activități structurate de rezolvare a problemelor. Colaborați cu echipa pentru a evalua problemele din mai multe puncte de vedere și pentru a dezvolta soluții alternative. Abilitățile de gândire critică vă vor ajuta să vedeți lucrurile din mai multe unghiuri și să găsiți soluții diverse, în funcție de perspectivă.

5. Țineți un jurnal în care să vă notați succesele și greșelile. Documentați-vă deciziile importante și rezultatele pe care le așteptați. Prin examinarea ipotezelor și a rațiunilor, dar și prin compararea așteptărilor cu rezultatele reale, veți obține o perspectivă asupra propriilor abilități de luare a deciziilor și de gândire critică.

Dezvoltarea competențelor profesionale se realizează în timp, iar capacitatea de gândire critică presupune să vă cultivați abilitățile de evaluare a situațiilor, de adunare și de analiză a datelor, precum și de planificare coerentă.