79% dintre companii afirmă că menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților la locul de muncă este una dintre principalele provocări în 2018

Conform studiului „Tendințe și provocări în HR 2018”, realizat de Valoria în colaborare cu BusinessMark, una dintre provocările strategice față de care echipele de HR sunt pregătite în 2018, este managementul proceselor de re-design organizațional ce oferă o mai bună adaptare la strategiile de business (69%). La egalitate se află accesarea și integrarea ‘resurselor umane contingente’ și reprezintă următoarea provocare pentru care echipele de HR sunt pregătite; aceasta reprezintă menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților (68%).

79% dintre companii afirma ca mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor la locul de munca este una dintre principalele provocari in 2018Pe de altă parte, 79% dintre companii afirmă că menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților la locul de muncă este una dintre principalele provocări în 2018. Retenția angajaților cu potențial ridicat și a celor cu performanțe deosebite este cea de-a doua provocare principală (regăsită în 61% dintre companii), iar pe locul al treilea se află crearea unei culturi organizaționale care să ofere un avantaj competitiv companiei (54%).

„Considerăm oportună realizarea, împreună cu partenerii de la Valoria, a studiului Tendințe și provocări în HR deoarece relevă percepțiile managerilor de resurse umane și a executivilor de top asupra provocărilor funcției de HR. În contextul actual, resursa umană este esențială pentru dezvoltarea strategică a business-urilor. Organizațiile sunt preocupate să creeze cultură organizațională, să aibă un engagement ridicat al angajaților, o retenție bună, acces la talente și să dezvolte competențele de conducere pentru manageri”, spune Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark.

„Liderii companiilor vor ca departamentul de HR să treacă de la rolul funcțional la cel strategic pentru a putea contribui la eforturile de creștere într-un mediu de afaceri cu mari provocări la nivelul atragerii, reținerii și motivării forței de muncă. De aceea rezultatele ediției de anul acesta aduc în prim plan nivelul de pregătire al oamenilor din echipa de HR, eficiența practicilor în atragerea, retenția, și recompensarea angajaților, automatizarea proceselor și măsurarea performanței funcției de HR. Ajuns la a treia eduție, studiul Tendințe și provocări în HR arată care este realitatea rolului funcției de HR în companiile din România”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria, co-autoarea studiului.

Practicile de HR și provocările acestora în 2018

Găsirea angajaților cu competențe din ce în ce mai specializate (68%) și retenția acestora (68%) sunt în 2018 cele mai mari provocări la nivelul practicilor de HR. Pe locul al treilea în 2018 urcă alinierea practicilor de HR cu managementul organizației și cu strategia de afaceri (42%), iar dezvoltarea următoarei generații de lideri ai organizației trece pe locul al patrulea (37%). Menținerea unor pachete de compensații competitive (37%) coboară pe locul cinci de pe locul patru.

În ceea ce privește resursele esențiale disponibile și care pot fi folosite de companii pentru a răspunde cu succes provocărilor din HR, principalele provocări sunt susținerea solidă din partea top managementului pentru funcția de HR (65%), competențele de specialitate solide ale personalului din structura de HR (47%) și colaborarea transparentă dintre HR și management pentru aliniere la nivelul strategiei (41%).

Citește și Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani