Cum au performat cele mai mari afaceri din regiune în 2015

Cum au performat cele mai mari afaceri din regiune in 2015

2015 a fost un an bun pentru Europa Centrală și de Est. Evoluția medie a PIB-ului a fost de 3,3%, după 2,6% în 2014. Consumul privat a fost în creștere datorită reducerii șomajului și creșterii salariilor. Fondurile UE au sprijinit investițiile.

Pe scurt: ECE s-a confruntat cu o economie în plină expansiune. Cum au performat însă cele mai mari afaceri? 

Compania internațională de asigurări de credit Coface prezintă cel de-al optulea studiu anual Top 500 de companii din Europa Centrală și de Est: Coface Top 500 ECE.

Studiul reprezintă un top al celor mai mari 500 de companii din regiune după cifra de afaceri și, în plus, oferă o analiză suplimentară, după numărul de angajați, tipul companiilor, sectoare, piețe.

“Clasamentul primelor 500 de companii ilustrează condițiile economice ale anului trecut, care a fost unul de succes”, explică Katarzyna Kompowska, Coface Regional Manager Europa Centrală și de Est. Economiile au beneficiat de evoluția cererii interne ca urmare a creșterii consumului privat (susținut de scăderea șomajului și de creșterea salariilor), precum și a investițiilor în majoritatea economiilor. Au fost atinse rate de export pozitive, datorită recuperării treptate a principalelor rute comerciale din ECE, a Zonei Euro (unde PIB a crescut cu 1,6%) și a sprijinului important din partea fondurilor UE. Ansamblul acestor factori a determinat ca 2015 să fie un an de creștere economică solidă pentru afaceri. Ca rezultat, primele 500 de companii au terminat 2015 cu cifre de afaceri în creștere și cu rate stabile de angajare„.

Top 500 jucători: creșterea cifrei de afaceri, recrutare modestă 

Companiile din Top 500 ECE și-au crescut cifra de afaceri cu 4,2% până aproape de 593 MLD EURO, au înregistrat o evoluție impresionantă a profiturilor nete cu 73,7%, atingând 26,9 MLD EURO. Cele mai mari companii din ECE rămân angajatori foarte importanți pentru regiune. Per total, 4,3% (+0,5%) din totalul forței de muncă din regiune lucrează în companiile din Top 500 ECE, ceea ce are un efect pozitiv asupra ratei șomajului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •