EY: Ne aşteptăm ca 2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat

EY: Ne aşteptăm ca 2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat

Nivelul investiţiilor cu capital de risc va deveni moderat în 2016, pe măsură ce investitorii încep să-şi concentreze atenţia asupra execuţiei. Această tendință vine după un an excepţional – 2015, în care s-au investit 148 miliarde USD într-un număr de 8.381 de tranzacţii – cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc în ultimele două decenii, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Raportul indică faptul că scăderea înregistrată în trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil să se mențină în 2016, reflectând o reaşezare sănătoasă a pieţei și o mai mare precauţie în luarea deciziilor.

Bryan Pearce, EY’s Global Venture Capital Leader, spune: „Într-o eră de creştere economică moderată şi de perpetuare a ratelor scăzute ale dobânzilor, investitorii vor fi la fel de interesați să identifice noi oportunităţi de investiţii, pe cât vor fi cei care caută finanţare să îşi asigure surse de capital. Va exista o echilibrare fină a raportului tensionat dintre prudenţă şi căutarea continuă a profitabilităţii.”

Finanţarea a crescut cu aproape 55% în 2015 comparativ cu anul precedent, în timp ce volumele tranzacţiilor au crescut cu 10%, reflectând preferinţa investitorilor globali de a-și asuma mize mai puține, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate în ultimele etape ale procesului de finanţare – 80% dintre tranzacţiile şi sumele investite s-au regăsit în companiile aflate în etapa de generare de venituri, în timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat în companii aflate în etape ulterioare.

Cea mai mare parte a activităţii de investiții s-a concentrat în primele trei trimestre ale anului 2015 și a scăzut în ultimul trimestru, cu un procent de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a îngrijorărilor legate de condiţiile din piaţă, de evaluările afacerilor, de ratele de profitabilitate şi de supra-finanţarea companiilor, care au dus la frânarea investiţiilor.