Nu există societate de unul singur!

Ordinul Arhitectilor din Romania nu este o asociatie profesionala in sensul propriu.

Ordinul Arhitecţilor din România nu este o asociaţie profesională în sensul propriu, ci o organizaţie de reglementare a profesiei. Membrii noştri aderă la asociaţie din dorinţa de a exercita profesia de arhitect, o condiţie cerută de lege. Pentru o mai bună înţelegere, pot să vă spun că această formă de organizare a profesiilor liberale reglementate este foarte prezentă în statele europene, nu numai pentru arhitecţi. Medicii nu pot profesa fără să se supună regulilor Colegiului medicilor, avocaţii, fără să facă parte din barou etc.

OAR îndeplineşte şi alte roluri, dar ele sunt subordonate misiunii principale: pregătirea profesională continuă, un program în evoluţie şi formare, comisia de disciplină (care soluţionează cazurile legate de respectarea codului deontologic), organizarea concursurilor de arhitectură (care oferă şansa de a câştiga lucrări importante) etc. Profesioniştii pot participa ei înşişi la configurarea comunităţilor de arhitecţi, la deciziile pentru orientarea organizaţiei în diferite direcţii în aceste comunităţi, în plus faţă de misiunile principale pe care le-am expus. Ordinul mai este şi un sistem de comunicare important pentru temele de interes ale arhitecţilor, cum ar fi cultura profesională, cursuri, evenimente, contacte internaţionale.

Afilierea la o astfel de grupare profesională îţi oferă o viaţă comunitară şi interfaţa cu alte categorii interferente. Nu există societate de unul singur! Ordinul este vocea arhitecţilor: ţine oficial legătura cu arhitecţii organizaţi din celelalte state ale Uniunii Europene (ACE), cu arhitecţii din Uniunea Internaţională (UIA) sau cu alte organizaţii regionale. Ordinul este autoritatea competentă în recunoaşterea calificărilor profesionale pentru arhitecţii migranţi, fie că vin să lucreze în România, fie că doresc să le fie recunoscută calificarea în Europa.

OAR mai oferă acces pe bază de aplicaţii la resurse financiare destinate cercetării şi proiectelor culturale, pe care mulţi membri arhitecţi sau colaboratori ai acestora le folosesc pentru a cataliza diverse relaţii profesionale. De asemenea, OAR se consideră partener pentru iniţiative ale membrilor, pe care le sprijină fie financiar, fie logistic. Nu în ultimul rând, OAR acordă ajutoare sociale, în cazuri cu probleme de sănătate, de viaţă şi moarte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •